torsdag 23. juli 2009

Den siste pasienten av P.D. James

Jeg innrømmer det - jeg har blitt litt hekta på P.D. James sine bøker om Dalgliesh den siste tiden. Siste bok ut er Den siste pasienten og her er Aschehough sin omtale av krimdronningen siste roman...

Journalisten Rhoda Gradwyn tar inn på en velrenommert privatklinikk på det herskapelige godset Chevrell Manor i Dorset for å få fjernet et stygt arr hun har i ansiktet. Operasjonen er vellykket. Men morgenen etter blir Rhoda funnet død i sengen - og det er ikke av naturlige årsaker. Adam Dalgliesh og hans team blir tilkalt. Det er den fremstående kirurgen Chandler-Powell som eier godset, men verken han eller hans personale vedkjenner seg å ha hatt noen tidligere forbindelse med Rhoda Gradwyn. Så skjer enda et dødsfall. Er det et uhell eller et drap? Begge sakene er kompliserte, og Dalgliesh kommer tilsynelatende ingen vei. Og imens blir stemningen på Chevrell Manor stadig mer anstrengt. 

Det er med andre ord en klassisk P.D. James roman. Et isolert sted blir åstedet for en makaber handling, morderen befinner seg på stedet og løsningen er ofte å finne i historien (som i fortiden).

Det er ikke til å komme fra at kanskje karakterene til P.D. James er litt ensporet, de er ofte alene, rike (utrolig opptatt av arv) og jeg vet ikke om jeg alltid føler at de er helt troverdige. P. D. James vinner derimot på at hun holder på spenningen og miljøbeskrivelsene. Det er spennende og det er slik som når jeg leser Agata Christie sine romaner - jeg skjønner sjeldent hvem som er morderen. 

Den siste pasienten er en god krimroman som anbefales for de som liker P.D. James eller klassiske krimromaner. Den er  ikke hennes beste, jeg holder en knapp på Hellig død som jeg leste for kort tid siden, men er verd å lese.

Her er omtalen av de andre P.D. James bøkene jeg har lest i år

Det svarte tårnet

Arvesynd

Hellig død

2 kommentarer:

  1. Jeg gleder meg til å lese Den siste pasienten! Skal lese den snart, men vil spare den til jeg har lest ut de bøkene jeg holder på med. Det er beste å konsentrere seg om en bok av gangen, selv om jeg sjelden klarer det.

    SvarSlett
  2. Jeg liker heller ikke å lese mer enn en bok i gangen. Den siste pasienten er en god P.D.James krim:-)

    SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.