Hva er det virkelige Kina og hvor finner vi det?
Xinran, journalisten og forfatteren bak Stemmer i natten og Himmelgraven, er født i Kina. Nå bor hun i England sammen med sin britiske mann. I boken Kinas tause generasjon foretar hun en reise i Kina for å intervjue de som før ikke kunne snakke, den menige mann. Skoreparatøren, politimannen, læreren... Reisen hun foretar er også høyst personlig, Xinran har selv sine spørsmål knyttet til sine forfedre som ubesvarte, samtidig som hun noe febrilsk leter etter det ekte, det virkelige Kina.
Kinas tause generasjon består av et dusin livsskildringer. Sammen med et team av researchassistenter og sin mann reiser hun rundt i Kina for å intervjue en generasjon som er i ferd med å dø ut, dette uten at deres historier er nedtegnet. Som vi lærer gjennom hele boken, ikke engang fortalt til den neste generasjon. Kanskje er dette skillet mellom ung og gammel noe av det som er mest overraskende i boken, de fleste av oss har kanskje sett på Kina som et tradisjonalt land.
Ikke alle historiene er like interessante, likefullt er de like viktige. De gir et unikt innsyn i et land som var og er lukket for alle andre. Dette er samtidig noe som er litt irriterende med boken, Xinran som stadig jakter på det kinesiske. Hvordan hun påpeker og fremmer det virkelig kinesiske, hun lar ikke leseren få lese selv mellom linjene.
Likevel anbefaler jeg boken til de som er interessert i Kina og landets historie, denne boken viser veldig godt hvordan storpolitikken påvirker folket.
Jeg får ikke lest nok om Kina! Kjempespennende!
SvarSlett