tirsdag 28. juni 2011

Lydbok: Moby Dick av Herman Melville

"Kall meg Ishmael" eller kall meg verdens mest omstendige forteller.


Historien kjenner vi. Eller? Jeg visste det handlet om en hval. At den var lang og kjedelig. Eller, ikke kjedelig, men detaljrik. Detaljer kan fort bli kjedelig hvis det er innen et tema som ikke er interessant. Jeg er usikker på hvor i landskapet detaljrik - kjedelig  jeg vil plassere romanen Moby Dick.

Ishmael er sjømannen som bestemmer seg for å få hyre på et skip som driver med hvalfangst. Med en nesten naïve og romantisk besluttsomhet finner han tilslutt et skip hvor han får hyre. Skipet, Pequod, har en kaptein som mangler en fot. Kapteinen har sin egen private agenda for turen. Han skal finne hvalen Moby Dick og ta hevn for foten han mangler.

24 timer bruker Ishmael på å fortelle om hvalfangerne, deres skikker, tradisjoner og arbeidsmetoder. Historien om kapteinen Ahab får også sine sider for å si det slik. Fakta om hvalene tar også plass. Det skjer lite, omstendighet og avsporing er nøkkelord i romanen.

Min første innskytelse var den romantiske siden ved romanen.  Jeg oppfatter den nesten som en hyllest. Ishmael, som vi får vite veldig lite om, passer godt som forteller. Han er undrende, søkende og nysgjerrig. Jeg føler at han nesten kan komme seg unna med å fortelle historien(-e) da han er genuint interessert i det han forteller. Tidvis føler jeg nesten en viss misunnelse over hvordan han forteller om hvalfangst og hvalfangerne, ikke alle yrkesgrupper har fått et slikt verk "dedikert" til seg. 

Samtidig er det ikke til å legge skjul på at Ishmaels trang til å fortelle alt, og det føles ut som han dekker alt og litt til, er det som skaper en utfordring ved boken. Det er lett å selv bli avsporet, vanskelig å holde på konsentrasjonen. Med hånden på hjertet må jeg innrømme at noen avsnitt har gått meg hus forbi, andre har jeg hørt to ganger på grunn av litt teknisk trøbbel underveis.

Det er vanskelig å mene noe særlig om Moby Dick. Jeg mislikte den ikke, samtidig, når min tålmodighet nærmer seg slutten, er det vanskelig å se særlig sjarm i romanen. "Bli ferdig" tenker jeg "bli ferdig". Jeg ble ferdig tilslutt, men tror kanskje Ishmael nok sikkert kunne ha fortsatt.

Lydboka har jeg hatt liggende ei stund, det var Rose- Marie som inspirerte meg til å prøve å høre den kjente historien. Det føles veldig bra å bli ferdig - jeg er en utålmodig sjel. 24 timer er langt for meg, spesielt der det ikke skjer så mye. Øvelse i stillstand. Likevel føler jeg at jeg burde ha lest boken. Det føles nesten som om jeg har fusket meg gjennom Moby Dick. Uansett, fusk eller ikke, jeg tror jeg ferdig med denne klassikeren nå. 

Moby Dick kom ut første gang i 1851 og er skrevet av Herman Melville.  Originaltittelen er Moby- Dick, mens selve hvalen på engelsk heter Moby Dick.

----
Og (lyd)boka? Kjøpt selv.
----

9 kommentarer:

  1. Har lyst til å lese/høyre denne sjølv, og er enig med deg at det er ei bok ein burde ha lest:-)

    SvarSlett
  2. Det er en av disse bøkene det er så vanvittig fint å være ferdig med:-)

    SvarSlett
  3. Jeg har nettopp kjøpt hvalboken på salg, men jeg legger den et stykke ned i bunken etter å ha lest anmeldelsen din :-)

    Jonny

    SvarSlett
  4. Lydbok er lite bra som papir og absolutt ikke juks. Juks derimot er utgaven jeg leste, som jeg nå blir mer og mer sikker på var en forkortelse
    , lærte nesten ingenting om hvaler, men mye action! Den teller likevel som lest, da det er så lenge siden at jeg uansett ville glemt alt hvalstoffet by now.

    Godt jobba, og omtalen var faktisk mer positiv enn jeg hadde forventet!

    SvarSlett
  5. @Jonny: Den er uansett et must å ha i sitt private bibliotek, så jeg tror selv jeg kommer til å kjøpe papirutgaven om jeg kommer over den en dag.

    @Ingalill: Takk for støtte - ja til lyd! Til lydbokens forsvar så må jeg si at man ikke kan skumlese lydbøker, noe jeg ganske så sikkert hadde gjort om jeg skulle ha lest den.

    Det er jo action da, og tidvis nesten litt moro. Spesielt i begynnelsen når Ishmael skal dele seng med denne harpuneren som kom fra et fjernere land. Jeg tror jeg var mer obs i begynnelsen, enn på slutten, for alt det jeg husker var nesten før 10 timer var gått. Hmm...

    Teller definitivt som lest. Jeg husker nesten ingenting om disse hvalene uansett så slik sett går det bare ut igjen - ganske så fort.

    SvarSlett
  6. Du er jammen heldig som er ferdig med boka, skjønner eg. Eg tenker også at eg skulle ha lese ho, men eg slit av og til med desse overomstendelege forteljarane. Gullivers reiser er av same kaliber, og den måtte eg jobbe meg gjennom.

    SvarSlett
  7. "overomstendelege forteljarane" - desto bedre å ha kommet seg gjennom tenker jeg:-)

    SvarSlett
  8. "Jeg ble ferdig tilslutt, men tror kanskje Ishmael nok sikkert kunne ha fortsatt". Jeg tror det er det mest treffende noen har sagt om Moby Dick noensinne. Enig med Bai i at overomstendelige fortellere er slitsomt, og Moby Dick er mye verre enn Gullivers reiser.

    Ishmael som forteller minner meg om enkelte gamle damer som formidler alt de tenker til enhver tid helt uten filter. Hvis ingen hører på, snakker de ufortrødent til seg selv. Men sånn må det kanskje bli når man skriver mursteinsromaner med novelletematikk?

    Jeg har ikke ord for hvor mye jeg beundrer deg for å ha klart å komme gjennom Moby Dick. Det er en prestasjon! Klapp på skulderen.

    SvarSlett
  9. Takker:-) Tror sannelig jeg skal gi meg utpå flere slike mursteiner når jeg får slik respons.

    Totalt uten filter, ja! Jeg er glad for at romanene har utviklet seg litt fra dette:-)

    SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.