tirsdag 1. juni 2010

Døden på Kola: Forvirrende om interessant tid

For ikke lenge ble det snakk om å ha en åpnere grense mellom Norge og Russland for innbyggerne i de nordlige deler.

Vi er langt fra slutten av 40-tallet og begynnelsen på den kalde krigen.

Den kjente NRK-journalisten Morten Jentoft, kjent for sine rapporter fra vårt store naboland, kom i 2008 ut med boken Døden på Kola. Boken er en dokumentar om hva som skjedde i grenseområdene da 2.verdenskrig var over og Sovjet igjen var en fiende. Det var ikke bare husene i Finnmark som måtte bygges opp igjen, både overvåkingstjenesten og etterretningstjenesten var mangelfull og informasjonen om hva som skjedde på den andre siden nærmest lik null.

Jeg tror få oss vet, aner, hvor viktig Norges grense med Sovjet var (er?). Og hva som har skjedd der i tidenes løp. Morten Jentoft prøver å rette på dette.

Norsk etterretningstjeneste hadde også mangel på folk etter krigen og med desperat behov for informasjon begynte de å se seg rundt i nabolandene. I Finland fant de frivillige, personer med riktig kompetanse som var villig til å ta seg innover i Sovjet for å rapportere tilbake. Noen jobbet for 100 kr døgnet - betaling hvis du kom tilbake that is.


Døden på Kola forteller om flere av slike oppdrag, Jentoft har også funnet noen av aktørene og intervjuet disse. I tillegg handler boken om den spente situasjonen mellom etterretningstjenesten og politiets overvåkingstjeneste. Som om det ikke var nok, alt dette var initiert av makter større enn Norge. Både USA og England betalte for flere oppdrag, mens nordmennene stod for organiseringen.

Boka viser hvor globale utfordringer også får konsekvenser nasjonalt - og lokalt.

Spennende og interessant er det, men boken mangler helt struktur, dessverre. Jentoft skriver godt og forståelig, men hopper hit og dit. Dette er spesielt i de kapitlene om politikk. Kapitlene som beskriver selve oppdragene flyter godt. Alle ingredienser er der med andre ord, bare godt rørt sammen. Litt synd for det gjør leseopplevelsen litt vanskeligere og boken blir derfor for spesielt interesserte.

2 kommentarer:

  1. Dette er boken jeg ikke visste jeg lette etter! Supert tips!

    SvarSlett
  2. Jeg har denne på leselista mi, men synd han hopper og roter i teksten....men lese den skal jeg likevel!

    SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.