lørdag 8. august 2009

Litterært reisetips: Selma Lagerlöfs Mårbacka

Da Selma Ottilia Lovisa Lagerlöf ble født på Mårbacka i 1858 så var det i en rød stue. Huset som vi i dag gjenkjenner som hovedbygningen på Mårbacka ble først satt opp av Selma Lagerlöf i 1920-årene. I sommer har jeg vært så heldig at jeg har besøkt denne perlen av et sted.  

Mårbacka er en litterær oase litt sør for Sunne, en times kjøring nord for Karlstad. Et must for alle som liker Lagerlöfs sine romaner eller som er interessert i hennes forfatterskap. 

Selma Lagerlöf bodde ikke alltid på Mårbacka. Hun flyttet for å studere og da hennes far døde så ble gården solgt. Etter at hun begynte å bli en etablert forfatter så kjøpte hun tilbake det røde huset der hun ble født. Senere kjøpte hun også resten av gården og bygde altså dette flotte huset. 

Herregården Mårbacka er åpent for besøkende i sommerhalvåret. Man kan fritt rusle rundt på gården, i hagen som er intet mindre en vakker eller besøke cafen. For å komme inn selve hovedbygningen så må man bli med på en av de guidede turene som går to ganger i timen i høysesongen. Og det bør man nesten - har man tatt turen dit! Ikke bare får man en mulighet til å se dette utrolige stilfulle huset fra innsiden, men omvisningen er også lærerik. 


Dessverre var det ingen muligheter å ta bilder inne i selve bygningen, men her en sniktitt inn gjennom stuevinduet. Stuen var utrolig lyst og vakker i lysblå og gull. Ikke pompøst, men elegant. Huset er fullt av gaver som Selma fikk av sine lesere. Blant annet kunne guiden fortelle om en spesiell vase av glass som hun fikk av svenske skolebarn. Da kunstneren fikk vite at barn skulle overrekke denne gaven laget han to, barna ville knuse den før den ble overrakt mente han. Vasen kom i Lagerlöf sine hender uten et skår og kunstneren knuste dermed den vasen han hadde på lur, det skal jo bare eksistere et eksemplar av store kunstverk!


Herregården har i dag en liten bokhandel også med et godt utvalg av Lagerlöf sine romaner. Litt spesielt å ha kjøpt de i Mårbacka sin Handel. 

Lagerlöf var ikke bare en god forfatter, hun var også en driftig gårdseier. Hun prøvde stadig nye ideer og var opptatt av sine arbeidere. Hun betalte godt for den tiden og en gang ble hun innkallt til et møte med andre gårdseiere i distriktet. De mente at hun betalte arbeiderne sine for mye (dette fikk de også naturligvis lide for), da reiste Selma seg fra møtet og sa at hun betalte sine arbeidere det de fortjente og hun visste ikke hvilke arbeidere de andre hadde. 

Det var Lagerlöf selv som ville at Mårbacka skulle bli en minnesgård og huset er dermed bevart slik det var da hun døde i 1940.

Mårbacka anbefales! Mer om stedet finner du her. Og avslutte, det gjør jeg med Selmas egne ord...

Jag kan väl säga, att Mårbacka varit mitt livs stora kärlek, min käraste dröm var att få köpa det tillbaka och min lycka att få bygga och odla och förbättra där.

2 kommentarer:

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.