søndag 24. mai 2009

Kvinner i hemmelige tjenester av Tore Pryser

I 2007 kom boken Kvinner i hemmelige tjenester - etterretning i Norden under den annen verdenskrig ut. Boken er skrevet av professor i historie Tore Pryser. Pryser har forsket på tyske etterretningstjenester i Norden under andre verdenskrig og det var slik han kom over flere av disse kvinnelige agentene. 

Dokumentasjon av kvinners bidrag til andre verdenskrig er sørgelig. De har blitt glemt og oversett. Pryser prøver å rette på dette i sin bok. Cirka 50 år for sent, men det er ikke Pryser sin feil. I de siste årene har flere arkiv blitt åpent og Pryser har brukt disse flittig i sin fremstilling av kvinnenes virksomhet. Innholdet i boken er godt dokumentert med kilder og litteratur. 

Det er ikke få kvinner som blir omtalt i denne boken. Jeg hadde egentlig ikke tenkt så mye over at det fantes nordiske kvinner som også spionerte for fremmede makter. Ved å ta med alle så blir fremstillingen mer troverdig, enn om det skulle være en femti års forsinket unnskyldning ovenfor gode nordmenn. 

Vi møter adelige kvinner, kongelige, hushjelper, sekretærer og elskerinner. De var som de mannlige agentene, spionene, provokatørene og informatørene, fra alle samfunnslag. Noen ble tvunget til å gi fra seg informasjon på grunn av press eller for å redde sine familier. Et eksempel på det sistnevnte var skuespiller Sonja Wigert. Historier om kvinner som derimot frivillig gav fra seg informasjon som kostet norske motstandsfolket livet gjør det at det går kaldt nedover ryggen under lesningen. I den grad det er mulig har Pryser funnet ut hvordan det gikk med kvinnene etter andre verdenskrig. For mange fulgte en tid med nerve- og alkoholproblemer. 

På ett eller annet tidspunkt skjønner jeg at Pryser må ha tatt et valg. Enten å ta med alle og behandle de på et overfladisk nivå, eller velge noen få. Ved å ta med alle blir vi presentert for historier som vi kanskje aldri får høre igjen. Men det gjør også fremstillingen litt overfladisk. Pryser skriver godt og er ikke redd for å legge fra seg et akademisk språk. Det er heller mangelen på dybdeanalyse som skuffer litt. Hvorfor er spørsmålet jeg stadig stiller meg når jeg leser om disse personene. I et par tilfeller prøver han seg på noen enkle forklaringer på en setning - som at hun hadde blitt trukket inn i det hele på grunn av sin eventyrlyst eller sin tyske opprinnelse. 

Pryser har skrevet en viktig bok. Ikke bare får han frem at kvinner bidrog, han viser også situasjonen ikke bare var svart/hvitt. 

Boken har gjort meg nysgjerrig og heldigvis så har jeg en bok i bokhyllen min som handler om en av disse kvinnene som Pryser forteller om. Tyske Erika Wendt kom til Sverige under andre verdenskrig og ble etterhvert spion for svenskene. I dokumentarromanen Du en av oss av Vera Efron får vi høre hennes historie. 

1 kommentar:

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.