fredag 17. juli 2009

Mordene i Betlehem av Matt Rees

Denne uken har jeg gjort et nytt bekjentskap. Britiske Matt Rees er tidligere korrespondent for Time Magazine i Betlehem og har skrevet til nå to romaner om historielæreren Omar Yussef. Mordene i Betlehem kom ut i 2008 og bok nummer to En grav i gaza kom ut nå i år. Og Omar er et interessant bekjentskap.

Omar Yussuf tar på seg oppgaven som detektiv da en av hans tidligere elever George blir arrestert. Bakgrunnen for arrestasjonen er at han har samarbeidet med israelerne og har bidratt til mordet av mannen til en annen av Yussuf sine elver. Omar skjønner at her er det noe som ikke stemmer og setter i gang en egen etterforskning hvor han risikerer livet for sin kristne venn.

Og Omar Yussuf er så langt du kan komme fra nordiske krimhelter. Riktig nok er han en tørrlagt alkoholiker, men har går til arbeidet med et moralsk utgangspunkt og i noen tilfeller naivitet som slår de fleste krimhelter. Bare tenk på hans arbeidsforhold, still-ingen-spørsmål-mentalitet og trusler mot familien!Og det er noe av det som gjør denne boken god. I tillegg til å være en spennende krimhistorie med et intrikat politisk plott, så viser den oss hvordan livet for mange er i Betleham. Ved å ha en historielærer for både kristne og muslimske barn så har Omar et stort kontaktnettverk og ferdes blant mange. Slik møter vi et mangfoldig galleri av karakterer.

Jeg skal innrømme at det tok litt tid å komme inn i boken. Den er ikke vanskelig å lese, men heller ikke lettlest. Det har noe med hvordan dialogene er - for meg blir en del av disse samtalene veldig høytidlig. Og samtidig troverdig.

Spennende, spennende. En godt alternativ om du vil ha en annerledes krim.

2 kommentarer:

  1. Hei!
    Ikke så mye kommentar til dette innlegget, men generelt bare en oppmerksomhet. Flott blogg! =)

    SvarSlett
  2. Hei - takk for det og velkommen tilbake:-) Alltid hyggelig med fine tilbakemeldinger!

    SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.