torsdag 20. august 2009

Verd å lese fra Japan

Unge Ginko gifter seg med en velstående ung, mann. I løpet av de første årene av sitt ekteskap blir hun smittet av mannen sin med gonoré og flykter hjem til familien sin. Ginko drar etter hvert til Tokyo og får hjelp av leger innen vestlig medisin. Dette er 1870-årene. Rettelse, dette er Japan i 1870-årene. Etter å følt ydmykelsen på kroppen etter å ha blitt behandlet av mannlige leger bestemmer hun seg for å selv bli lege.

Beyond the Blossoming Field er en roman som er basert på historien om den første kvinnelige legen i Japan Ginko Ogino og hennes kamp for å bli lege.

- This is something that men do. I understand he doesn't indulge himself more often than usual.

- But --

- He's the son of a rich family. It's only natural that he'd go to Kumagaya occasionally to enjoy himsel. I'm sure he wasn't aware he had the disease.

Romanen beskriver et samfunn som var lukket for kvinnene. Eller, det viser hvordan det japanske samfunnet tidligere lukket kvinnene inne. Ginko liker å lese, men får ingen utdannelse. Hun skal ikke bli sett, ei hørt. Hun får skilsmisse fra sin mann, men familien hennes nekter å la henne dra til Tokyo for å studere. Den dagen hun gjør det blir omtrent utstøtt fra familien.

Det er kanskje uansett samfunnet som portretteres som gjør mest inntrykk på meg. Menn, menn, menn - overalt!
Til slutten av 1800-årene så var det tradisjon for kinesisk medisin i Japan, mens på den tiden Ginko begynte å praktisere så ble det tatt i bruk mer og mer vestlige metoder. Ikke uten kollisjoner naturligvis og det kommer godt frem i boken.

Forfatteren Juni'chi Watanbe skriver godt, i alle fall er den engelske oversettelsen er god. Jeg føler at en del av den japanske korrektheten/høfligheten blir formidlet. Innimellom sprer forfatteren på med saksopplysninger, dette er kanskje litt unødvendig, men det ødelegger ikke mye. Kanskje er det fordi jeg har null kunnskap om dette samfunnet fra før av.

God bok som anbefales alle som er litt interessert i Japan og/eller kvinners historie.

5 kommentarer:

 1. Denne høres interessant ut! Takk for tipset!

  SvarSlett
 2. Denne boka høres veldig spennende ut :) Den legges i "ønsker å lese snart" lista mi! Du har en fin beskrivelse av boken synes jeg

  SvarSlett
 3. Noterer meg denne som en mulig gave til en Japan-interessert venninne :) Har du flere tips om bøker fra Japan?

  SvarSlett
 4. Høres interessant ut! Fin blogg du har, forresten!

  SvarSlett
 5. Anita: Takk:-)

  Stine Marie: Jeg har tenkt og tenkt, men jeg har ikke lest så mye fra Japan bortsett fra Murakami og Kenzaburo Oe, sistnevnte husker jeg ikke så mye fra.. Men i dag kom jeg over en liste med anbefalte bøker på amerikansk blogg med Japanese Literature Challanges hvor det kanskje er noen gode tips:
  http://dolcebellezza.wordpress.com/2009/06/01/book-suggestions-for-the-japanese-literature-3-challenge/

  SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.