onsdag 23. september 2009

Bokbloggturné: Genesis av Bernard Beckett


Eksaminator: Du er ikke så omhyggelig når du svarer lenger.

Anaximander: Nei.

Eksaminator: Er du sikker på at det er klokt?

Anaximander: Det er det helt sikkert ikke. Hva Genesis handler om?
Det går mot slutten av det 21. århundret. Øyrepublikken lever i isolasjon fra resten av verden, som har gått til grunne som følge av grådighet, klimaendringer, krigsherjinger og pest. Innbyggerne i Republikken blir gentestet og tildelt passende samfunnsoppgaver. Alt er under kontroll helt til Adam Forde redder en jente opp fra sjøen. Flere år senere skal Anaximander ha eksamen om livet til legenden Adam Forde som levde fra 2058 til 2077.

Hva vil det si å være et menneske?
Bernard Beckett fra New Zealand har skrevet ei bok det tar en kveld å lese, men flere kvelder å fordøye. På knappe 140 sider serverer han filosofihistorien med eksistensielle spørsmål, godt hjulpen av allegorier og en eksamenssituasjon. For meg fungerte dette veldig godt. Store deler av boken er bygd opp av dialoger. Dialoger er ikke enkle å skrive, med Beckett behersker kunsten med å få sagt det han vil gjennom samtalene.  

Noe jeg derimot sliter litt med er språket. Oversetteren, Bjarte Bjørkum, har valgt å oversette en del av substantivene med store bokstaver, som... Komiteen bestod av av tre Eksaminatorer, akkurat slik som reglene tilsa... Slik er det mest sannsynlig er i originalen og slik skal det mest sannsynligvis også skal være. Men for meg gjør det bare teksten mer oversatt eller kanskje konstruert er et bedre ord.

Science Fiction er uansett ikke en sjanger man leser for språket sin del. Det er ideene og det er fremtidsvisjonene/skrekkscenarioene som står i fokus. Genesis er roman man leser og gjerne vil at andre også skal lese, slik at man kan diskutere den. For å forstå den, men også for å finne det man selv ikke fant ved førstegangslesning.

God bok!

Følg boken videre!
Bokbloggturnéen kan du følge på Facebook - her premierer også Cappelen Damm innlegg på diskusjonsforumet om Genesis er en ungdomsroman! I går blogget Ladybug på Underhold meg om boken, i morgen er det Shauri's blog som anmelder boken. Følg med!

Konkurranse!
I anledning Bokbloggturnéen arrangerer Cappelen Damm også en konkurranse. Den er åpen for alle, men avsluttes den 10.oktober!Alt du trenger å gjøre er å svare på spørsmålet:
Hva skiller en ungdomsbok fra en voksenbok?
Send svaret ditt til tekst@cappelendamm.no og vær med i trekningen om en super bokpakke med høstens nyheter fra Cappelen Damm!
Pakken inneholder:
Genesis av Bernard Beckett
Barsakh av Simon Stranger
Jakten av Baroch Tendler
Bare for en uke av Tone Ørvik
Dogge av Mikael Engström
Gatas Parlament - Røverhistorier & raptekster
Mørkeboka av Sigbjørn Mostue

PS!
Vil du være med på neste Bokbloggturné kan du melde deg på her!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.