fredag 16. oktober 2009

Fatale egg

Mikhail Bulgakov er mest kjent for Mesteren og Margarita, romanen der Kristus kommer til Moskva. Fatale egg ble utgitt i 1924 og er en kortere roman, men like satirisk som mesterromanen. Det var utgivelsen av Fatale egg at Bulgakov ble utsatt for en sterkere sensur i Sovjet, Mesteren og Margarita var upublisert i 20 år før den kom ut!


I Fatale egg er vi i Moskva i 1928. Professor Persikov gjør ved en tilfeldighet en oppdagelse. Røde stråler som hjelper den bioligiske utviklingen. Dessverre, etter å ha gått sine irrganger i det sovjetiske byråkratiet så er kassene han skulle ha hatt tilsendt fra det store utland blittforvekslet. Forvekslet med hønseegg som skulle til et kollektiv ute på landsbygden. Det er duket for en katestrofe og hvem kan redde Moskovittene?

Lesningen av Fatale egg er naturlig nok annerledes i dag, enn da den først kom ut. Dagens lesere sitter med en historisk ballast, som gjør at vi kjenner igjen den satiriske tonen mot den sovjetiske politikken. Dette var ikke så tydelig på 20-årene og en av grunnene til at den kom gjennom sensuren.

Det er en god historie Bulgakov serverer oss. Denne burleske og delvis komiske historien er verd å lese. Lettere tilgjengelig enn Mesteren og Margarita er den også, knappe 150 sider. Under lesningen fikk jeg av og til følelsen av å lese et stykke radioteater, det er noe med Bulgakov sine beskrivelser. Det er ikke så rart, han skrev for både radioen og for teatret.

Fatale egg har nå fått meg til å grave litt i bokhylla for å finne en russisk favoritt. Et adelshjem av Ivan Turgenjev, en helt annen type forfatter enn Bulgakov. En klassiker som ikke er så veldig godt kjent i Norge, selv om Solum oversatte den til norsk i 1994.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.