fredag 9. oktober 2009

Herlig fra Selma!

I 1932 gav Selma Lagerlöf ut en dagbokroman fra tenårene; Dagbok for Selma Ottilia Lovisa Lagerlöf. Boken er siste del av en erindringstrilogi om barndommen hennes. Dagbokromanen utspiller seg i noen måneder hvor Selma er i tenårene og bor hos sin tante og onkel i Stockholm. Faktisk starter dagboken på toget på vei til Stockholm og det er med innlevelse at Selma forteller om menneskene og opplevelsene om bord i toget.

Boken er vanvittig godt skrevet. Selv om den er skrevet i ettertid så er det slik at jeg ser for meg Selma i Stockholm, som tenåring og gryende voksen. På ett vis er hun fryktelig barnslig, samtidig er hun på vei inn i voksen livet med forelskelser og selskapsliv. Hun beskriver godt hvordan det er å komme fra landet og hvordan hun beundrer interiøret hos familien i byen. Hun skjemmes over klærne sine og beundrer søskenbarna som aldri er beskjedne ute blant folk (ingen fra Stockholm er beskjedne i selskap observerer hun!) . 

Og for en fantasi, hun forteller om flyvemaskinen hun skal lage og som hun skal lande foran leiligheten til familien midt i tjukkeste Stockholm. Spøkelser fra Mårbacka og prinser, ja, Selma forteller hele tiden om alle romanene hun skal skrive. For forfatter - det skal hun bli allerede som ung!

Dagbok for Selma Ottilia Lovisa Lagerlöf er en herlig dagbokroman! 

3 kommentarer:

  1. Denne har jeg lenge tenkt at jeg skulle lese. Høres så fin ut!

    SvarSlett
  2. Jeg har lest "Jerusalem" men ikke denne. Høres fin ut :)

    SvarSlett
  3. Ja, den er fin. Herlig egentlig er et bedre ord!

    SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.