mandag 30. november 2009

Dødsriket av Tom Kristensen

Uten Tom Kristensen hadde norsk spenningslitteratur vært mye fattigere. Jeg har slukt En kule, Hvitvasking, Freshwater og Profitøren tidligere, med den  sistnevnte som det absolutte høydepunktet. Lørdag fant jeg Dødsriket på biblioteket og dermed var dagen reddet.

Den saudiarabiske prinsen Yasir dreper brutalt sin unge kone Noorah. Hennes bror Saeed sverger hevn. Han gjennomfører et attentat mot prinsen og må flykte fra Jidda.

Fire studenter fra Midtøsten planlegger et selvmordsangrep i Oslo, men en sprengladning går av på Kringsjå studentby før de klarer å få satt aksjonen i verk.

Da Tommy Tenvold slutter i den trauste jobben i Skatteetaten og i stedet hopper på en toppjobb i Global Capital, et nystartet, internasjonalt inkassofirma, aner han ikke at han er i ferd med å bli et offer for islamske jihadister. For i Oslo går det en saudiaraber rundt og tenker på hevn - en hevn så spektakulær at den vil skape sjokkbølger langt utover Norges grenser.

Tom Kristensen klarer å fange opp internasjonale utfordringer i romanene sine og samtidig vise hvordan enkelt individer kan bli rammet. Dødsriket er ikke intet unntak, kanskje er det slik at Dødsriket er med å gjøre en del andre norske krimbøker snevre, men det er en annen historie.

Dødsriket er spennende og overraskende. Kapitlene er korte og konsise. Spenningsromaner har aldri vært kjent for gode personskildringer, men Kristensen har bygd opp et persongalleri som absolutt er troverdig. Kristensen går heller ikke i fellen med å la karakterene være svart/hvitt. Ingen er helter, alle er litt helter. Hvem er det som forøvrig bestemmer hvem som er helter?

God spenning som det er vanskelig å legge fra seg!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.