fredag 20. november 2009

Et umake par: Potemkin og Katarina den store

Historien om Potemkin kan ikke skrives uten Katarina den store. De var ett, de levde sammen i en slags form for symbiose, men likevel var de forskjellige.


Fyrst Potemkin var keiserinne Katarina den stores elsker, og ble i praksis også medhersker over det russiske imperiet. De var begge ekstraordinære personligheter: Katarina var en tysk prinsesse som ble giftet vekk i en alder av 14 år, til en russisk arving. Hun var en lidenskapelig kvinne, og med sjarm og politisk genialitet grep hun nådeløst makten og hersket over Russland i tretti år. Potemkin var en fargerik politiker, strateg og erobrer med et eksentrisk og utsvevende liv. Deres hemmelige brev til hverandre er bevart. Der skriver de om krig og politikk, men også om sin egen helse og sine elskere.

Forfatteren Simon Sebag Montefiore har gjort stor suksess med biografiene om Stalin. I 2008 kom også biografien om Potemkin ut på norsk og takk for det skulle jeg til og skrive! Det er alltid en fordel å kunne holde seg til norsk transkribering når det gjelder russiske navn og jeg fant heller ingenting å utsette på Jorunn og Arne-Carsten Carlsen sin oversettelse.

Potemkin var en fascinerende mann. Målrettet jobbet han for å bli Katarina sin elsker. Katarina som allerede var gift hadde nesten alltid en elsker, jo eldre hun ble, jo yngre ble hennes elskere. Men Potemkin satte spor. Selv etter at deres intime relasjoner i all hovedsak var slutt så fortsatte han å være en slags ektemann. Montefiore argumenterer for at de faktisk også giftet seg, bigami var ikke uvanlig blant herskere og eliten i Russland på denne tiden. Hennes nye elskere måtte godta og lære seg å like Potemkin. Katarina og Potemkin ble ofte tiltalt i brev som far og mor både av hennes elskere og av hans nieser. Ut fra denne biografien får jeg inntrykk av at de hadde en lukket krets rundt seg som de to var svært lojale mot - så lenge lojaliteten ble gjengjeldt.

Potemkin utvidet det russiske keiserriket i sør, spesielt Krim. Samtidig som han var militær, så hadde han store tanker når det gjaldt innvandring og økologi. Han (fikk) plantet trær og var opptatt av at disse nye annekterte områdene skulle bli store matvareprodusenter.

Samtidig var han forfengelig, en stor hypokonder og en flørt. Det siste var kanskje mildt sagt, men ingen fikk altså så stor plass i livet hans som Katarina.

Potemkin og Katarina den store er en stor biografi. Den gir et innblikk i en fascinerende mann med visjoner som kanskje overgår de fleste. Den er også et godt bilde i hvordan de som hersket i Russland opp gjennom årene har styrt og hvor enormt klasseskillet har vært.

Anbefales!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.