onsdag 13. januar 2010

Saman er ein mindre aleine

Det måtte en franskmann til for å vekke nynorsken i meg.

Det er fjerde gangen jeg leser Saman er ein mindre aleine av Anna Gavalda. Det er sjeldent jeg har blitt så sjarmert, men denne romanen sjarmerte meg i senk ved første gangs lesning. Annengangs også, tredje og fjerde likeså. Så leste jeg boka da jeg var i Paris, med utsikt til Eiffeltårnet fra kjøkkenvinduet i en leilighet med grandios historie, men den sjarmerer like godt med utsikt til Tryvannstårnet. Eller naboens Noremakjøkken fra 70-tallet.

Utan ein lyd tok ho spegelbildet sitt i forhøyr: Ja vel ja? Var dette som var opplegget? Å vere redd for å skylde nokon noko at ho gjorde seg stygg, gjorde seg ukjennelig til og med for sitt eige blikk?
Nei, ærleg talt? Var det det?
Ho lét handa gli over den raspete skallen sin og fekk voldsom trong til å gråte.


Saman er ein mindre aleine er ikke Gavalda sin beste roman. Høyest henger Eg elska ho. Den er fin, veldig fin.


Saman er ein mindre aleine er også filmatisert. En romantisk, fransk komedie, relativt tro til boka. Verd å se, men les boka først.

I morgen skal jeg ut og få tak i et eksemplar av Gavalda sin siste roman oversatt til nynorsk - Lykka er ein sjelden fugl. Jeg hadde glemt hvor mye jeg gledet meg til denne romanen.

9 kommentarer:

 1. Åh - så hyggelig å lese. Jeg liker "Saman er ein mindre aleine" best. Jeg har bare lest den en gang, men kan definitivt tenke meg en gang til - til sommeren kanskje. Kosebok!

  Spent på å lese omtale av neste Gavalda-bok.

  SvarSlett
 2. Jeg har bare sett filmen. Men jeg har lest Eg elska ho, og debutboka. Kanskje jeg burde prøve meg på fugleboka. Når jeg en gang kommer gjennom den store bunken av bøker jeg har liggende.

  SvarSlett
 3. Jeg har lest begge. Lukka er ein sjelden fugl er ikke like godt som Saman.., men den er allikevel en super leseopplevelse.
  venter spent på neste fra denne fantastiske kvinnen!

  SvarSlett
 4. Spennende. Det er forresten en award til deg på min blogg!

  SvarSlett
 5. Åja, både boka og filmen er fantastisk!! Jeg fikk Lukka er ein sjeldan fugl til jul, men har enda ikke begynt på den. Men jeg gleder meg til å lese den også.

  SvarSlett
 6. Jeg likte også denne boka veldig godt!

  SvarSlett
 7. Jeg har planer om å lese boka og deretter se filmen, og forhåpentligvis liker jeg boka så godt at jeg sluker de andre bøkene til Gavalda også :)

  SvarSlett
 8. Jeg har bare lest "saman er ein mindre aleine" av Gevalda, ingen av de andre bøkene. Ja, jeg likte boka veldig godt! Filmen er jeg spent på. Så tror jeg at jeg må lese flere bøker av Gevalda :)

  SvarSlett
 9. jeg leste lykka er ein sjeldan fugl i sommer. Og den tar seg opp til noen fantastiske beskrivelser jeg likte kjempe godt, hele historien er egentlig nydelig, MEN de første 300 sidene må du gjennom for å komme dit... Bare advarer! men vær så snill å ukke gi opp så lett, for boken er bra!

  SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.