mandag 1. februar 2010

Alv Erlingsson - Fortellingen om en adelsmanns undergang

Slik skal det gjøres!

I boken om Alv Erlingsson så har historiker Tore Skeie lappet sammen og skrevet en spennende fortelling, basert på nøktern informasjon og grundig kildegransking.

Alv Erlingsson var en adelsmann som levde på andre halvdel av 1200-tallet. Sammen med sin far var han en av kongefamiliens menn. Etter hvert så ble han sjørøver på vegne av kongemakta, før han snudde spillet sin egen vei og endte opp med å bli henrettet.

Historien om Alv kan ikke skrives uten en grundig gjennomgang av det politiske spillet som utspilte seg i de nordiske landene på denne tiden. Nei, ta med Nord- Europa, det er både engelske og skotske konger med i denne historien.

Det er til tider mye å holde oversikt over, landområder som den gang var sine egne land, konger som dør og kongesønner med mødre som regjerer. For historien om Alv er like mye en historie om et veldig ungt land og som kjemper for å holde på sin politiske makt.

Forfatteren serverer historien, men det er opp til oss lesere å konkludere.

For å guide en legmann har boka tidslinje, kart over norges konger på det aktuelle tidspunktet og kilde- og litteraturhenvisninger som gir deg lyst til å springe på biblioteket for å lese mer.

Manuset til denne boken vant Spartacus (altså forlaget) store historie-konkurranse for to år siden. I utgangspunktet er ikke norsk middelalder historie min favoritt epoke, men denne boken har endret på det.

Og er du ikke selv interessert i historie, så er denne boken en ypperlig gave for noen du kjenner som er! Løp og kjøp! Alv Erlingsson - Fortellingen om en adelsmanns undergang er navnet!

1 kommentar:

  1. Denne må jeg skrive opp på "vil lese"-lista. Høres spennende ut!

    SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.