torsdag 25. mars 2010

På vegne av venner

Jeg har ikke hatt sansen for Kristopher Schau og hans stunt. Men etter å ha lest boken På vegne av venner så bøyer jeg meg i støvet og sier well done.

Jeg tror at kanskje et av samfunnets største problemer i dag er ensomhet. Det inntrykket har etter å ha jobbet med frivillig arbeid et par år blitt forsterket. Dessverre. Det finnes grader av ensomhet, og for noen er den graden så absolutt at den dagen de forlater jorden så er det ingen som er der for å ta farvel.

Kristopher Scau leste om disse i Aftenposten, mennesker som dør uten et nettverk. I dødsannonsen står det På vegne av venner, men det er egentlig kommunen står for begravelsen. Historien er velkjent, han bestemmer seg for å gå disse begravelsene og skriver ned tankene sine og hendelsene.

Resultatet er en kort bok, et essay på rundt 80 sider. Vi følger en veldig utilpass Schau, men også en Schau som observerer godt og som forteller oss historier som vi i dagens samfunn ikke har lyst å høre. Men mest imponert er jeg nok over prestene som stadig klarer å gjøre slike vanskelige situasjoner så veldig fine.

En ting jeg var litt spent på var om jeg kom til å synes at Schau selv tok stor plass i boken. Jeg synes ikke det, men min kjære som ikke skrur av TVen når Schau dukker opp hadde en annen oppfatning. Jeg synes han balanserer fint mellom det å få frem historien og hvordan han selv opplever og forteller historiene.

Boken har også et utrolig flott design laget av Terese Moe. Boken kom ut i høst og den boken jeg kjøpte var sjette opplag så det betyr at mange har allerede oppdaget denne boken. Forhåpentligvis gjør flere det.

3 kommentarer:

  1. Jeg var egentlig veldig skeptisk selv - jeg er ingen Schau-fan. Men det virker som dette er en helt annerledes greie, så det er kanskje på tide å legge tvilen til side og prøve. Betryggende å høre andre skeptikere rose den!

    SvarSlett
  2. Jeg har egentlig veldig sansen for Schau, han er en mystisk mann med mange sider. På vegne av venner er helt fantastisk, en bok mange kan ha godt av å lese. Jeg er veldig glad for at det var Schau som skrev denne boken, da ser samfunnet at også han er et menneske med tanker, fornuft og følelser.

    SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.