mandag 10. mai 2010

Small Wars - Sårt om å ta egne valg

Kypros 1956: Britiske soldater er stasjonert på Kypros for å bekjempe EOKA, en militærorganisasjon som kjemper for frigjøring av Kypros.

Hit kommer unge Hal, sist stasjonert i Tyskland. Major, utdannet ved Sandhurst og med den militære stamtavlen i orden, skal han bekjempe terroristene. Med seg har han sin unge kone Clara og deres to små barn. Men Kypros blir ikke som Tyskland, hverken for mann eller kone.

Clara er redd, hun leter etter bomber i søpplet og klarer aldri å slappe av. Hal blir fjernere og fjernere, etter ti år som offiser så er han endelig i kamp. Men med kamper og kriger kommer også moralske spørsmål - hva er viktigst når man er i krig?

Hal kunne ha vært stasjonert i dagens Irak eller Afghanistan, historien som Sadie Jones har skrevet er tidløs. Eller historiene, for knapt nok før tror jeg har lest en roman som er så full av mange små historier. Og alle er like betydningsfulle, sammen utgjør de en stor roman.

Small Wars er vakkert skrevet, har overraskende vendinger, men er samtidig en roman som må leses sakte. Det snakkes ikke mye i Small Wars, selv når det gjøres så er det viktigste det som ikke blir sagt.

Det er brutalt, det er vakkert om hva vi mennesker gjør og velger.

Anbefales!

1 kommentar:

  1. Hører på denne nå , liker den veldig godt.
    Og han som leser leser bra

    SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.