lørdag 28. august 2010

Metallmyk av Asle Skredderberget

Ryktene har det til at det er flere lovende krimdebutanter i år og er noen av de i liga med Metallmyk av Asle Skredderberget har vi mye å se frem til.


Milo Cavalli er i norske øyne en annerledes, kanskje til tider uortodoks, etterforsker. Etter en kort karriere i finansnæringen jobber han nå som etterforsker i Økokrim. 28 år, halvt italiensk, katolsk og med en forkjærlighet for italienske dresser. Milo er en mann som går sin egen vei. Noe jeg forøvrig antar er hakket enklere når man har millioner saftet ned i eiendommer.

Håvard Gabrielsen jobber i et av norges største meglerfirmaer. Han blir drept en fredagskveld, et mord som etter hvert viser seg å være knyttet til et firma han jobber med som produserer våpen. Cavalli blir utlånt til politiet for å bistå med etterforskningen. Cavalli er ærgjerrig og siden Håvard Gabrielsen er venn fra studietiden så er han fast bestemt på å finne morderen.

Cavalli er en likandes krimhelt. Noe av grunnen til dette er at han ikke er helt lytefri, i motsetning til andre politietterforskere som ofte har unik menneskekunnskap gjør Cavalli stadig den feilen med å dømme for tidlig. Dette fører forøvrig til et av bokas store høydepunkter når det gjelder spenning, akk ja, hva er galt med Dressmann?

Skredderberget har med andre ord laget en karakter inngir troverdighet og dybde. Han holder seg til Cavalli omtrent hele veien, noe som er uvanlig i spennings - og krimromaner. Vanligvis følger vi opp til et titallspersoner, ofte med korte og oppstykkete avsnitt og kapitler. Her får vi god tid til å bli kjent med Cavalli og med etterforskningen og det har jeg sansen for. At Cavalli er katolsk gjør at vi også får være med på noen særdeles interessante skriftemål (antar jeg...).

Jeg fikk i det hele tatt veldig sansen for romanen. En etterforsker jeg kan tro på, spennende og realistisk handling fra et miljø hvor jeg ikke ferdes til det daglige, Metallmyk er en veldig god krimroman.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.