søndag 5. september 2010

Cat Royal

Cat Royal er oppvokst ved Theater Royal i London. Som spebarn ble hun funnet på dørstokken utenfor teatret og eieren bestemte seg for å ta vare på henne. I dag (altså i 1790 når den første boka om Cat starter) er Cat en del av teatret. Hun er en altmulig jente, med unik egenskap til å skaffe seg både venner og fiender. Gatesmart er hun også - og får å bruke en klisje - hun går ikke av veien for en slåsskamp. Livet i og rundt teatret er hardt, Londons gater styres av to gjenger, det er Bill og hans flokk - og rivalen Syd. Begge to med en ekstra interesse i Cat.

I The Diamond of Drury Lane, som er den første boka om Cat Royal,  får teatret en ny musiker. Pedro er på alderen til Cat, en mørk gutt som tidligere har vært slave og som spiller fiolin. Etter å ha reddet Cat fra en dramatisk ballongferd, på scenen vel og merke, blir Cat og Pedro venner. Etter å ha overhørt en samtale mellom eieren av teatret og en annen mann får Cat i oppgave med å vokte en diamant som eieren har gjemt i teatret. Men hvordan kan Cat vokte noe hun ikke vet hvor befinner seg?

Cat sin rettferdighetssans er stor, kanskje til tider litt for stor for en ung dame. Etter en verbal kattefight i en av Londons finere herreklubber blir Cat etterlyst og må flykte. Med hjelp av gode (og kondisjonerte) venner havner hun til slutt på en kostskole for gutter - endelig får hun bruk får sine ferdigheter innen slåssing. Hun er - bokstavelig talt - Cat Among the Pigeons, som er navnet på den andre boka i serien. Med Pedro er i fare - hans (tidligere) eier har dukket opp og gjør krav på han og Cat har ingen planer om å sitte stille.

London på sluttet av 1700- tallet er en spennende epoke. Dette har forfatteren av Cat Royal serien klart å bake fint inn i handlingen. Den første boka handler om hvordan den franske revolusjonen påvirker England (det gjemmer seg en motstander mot kongefamilien og statsministeren i teatret!), mens i den andre kommer den grimme historien om Englands forhold til slavehandel frem, og ikke minst hvordan kvekerne jobbet for å avskaffe slaveriet som ikke var forbudt i England på denne tiden. Denne historiske bakgrunnen gjør ikke bøkene om Cat kjedelig. Tvertimot.

Selv om jeg ikke er i målgruppen for serien, så ble jeg underholdt. Fra begynnelsen til slutt. De har et godt, men enkelt språk, noe som gjør at de kanskje kan være aktuell for barn og ungdommer som er i startfasen med å lese bøker på engelsk (forfatteren har vært generøs nok til å forklare ord og uttrykk som kanskje ikke sier seg selv bakest i bøkene). 

Serien om Cat Royal er skrevet av Julia Golding.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.