fredag 8. oktober 2010

Herlig fra Selma (del II)

Selma Lagerlöf skrev tre bind om sin barndom. Tidligere har jeg lest Dagbok for Selma Ottilia Lovisa LagerlöfNå har jeg endelig fått lest de første bindene i trilogien. 

Mårbacka
Mårbacka er gården der Selma vokste opp, men som de senere mistet. Hun kjøpte den tilbake etter at hun ble en kjent forfatter og bygde en ny hovedbygning. I dette første bindet Mårbacka forteller Selma om personer og hendelser knyttet til gården og dens historie. Fortellerstilen er litt uvanlig for memoarer, hun forteller historien utenfra. Selv i den delen som handler om da familien Lagerlöf dro til Strømstad for at hun selv skulle bli få behandling beina sine blir fortalt tredje person.

Et barns memoarer
I bind nummer to Et barns memoarer er det Selma som ung som er forteller. Hun forteller om barndommen, om familien og hendelser på Mårbacka, og alle de som kom på besøk. Hun forteller også om hvordan det er å være ung og halte - og om hvordan hun tidlig bestemte seg for å skrive romaner.

I fjor var jeg på Mårbacka og det var derfor ekstra spesielt å lese om stedet. Mye av gården ble forandret (les: utbedret) da Selma kjøpte den tilbake, men det er noe med å ha vært et sted og snust på atmosfæren.

Det er mye historiefortelling i disse to bindene, i de få romanene jeg har lest av Lagerlöf ser man at hun har hentet inspirasjon fra det hun hørte og opplevde i barndommen. I bind to er hun også personlig, jeg får nesten tårer i øynene når hun skriver om sitt første ball. Selma nekter å gå, hun griner i et døgn før ballet, fordi hun er overbevist om at ingen vil danse med ei halt, ung jente. Og hun tar dessverre ikke feil... 

Språket er lett og ledig, dette er fine bøker!

Mer av Selma...

2 kommentarer:

  1. Har lest disse bøkene og koste meg stort med dem. Det gir litt ekstra å vite noe om forfatteren når man leser bøkene deres.

    Trine :)

    SvarSlett
  2. Helt enig med deg, gir en ekstra ramme rundt lesingen av romaner.

    SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.