torsdag 17. februar 2011

It's Hard to Be Hip Over Thirty

Hvem skulle ha trodd at det var en amerikansk husmor fra 60-tallet som skulle få meg til å le og humre over mammatilværelsen?

Judit Viorst sin diktsamling It's Hard to Be Hip Over Thirty består av to diktsamlinger; It's Hard to Be Hip Over Thirty and Other Tragedies of Married Life (1968) og People & Other Aggraviations (1971).

Som Viorst skriver i forordet - hun skulle aldri bli slik. Hun lovte seg selv at som gift skulle hun... wear a filmy peignoir and a touch of perfume at breakfast, where my husband and I would argue over Plato's philosopher-kings with a Bach cantata played softly in the background.... Yeah right. Tre sønner senere skrev hun første delen av den humoristiske diktsamlingen om livet som datter, mamma, kone og svigerdatter.


Viorst er god til å sette hverdagssituasjoner på spissen. Selv om tiåret og kontinentet er det samme, er det langt fra Betty Draper sine kjoler vi får presentert. Diktene er tidløse, ser man bort fra referanser om amerikansk barnemat og hushjelpen som kommer på fredager, er det mye å le av.

(...)
Last year I had a shampoo and set every week and
Slept an unbroken sleep beneath the Venetian chandelier of
our discerningly eclectic bedroom, but
This year we have a nice baby,
And Gerber's strained bananas in my hair,
And gleaming beneath the Venetian  chandelier,
A diaper pail, a portacrib, and him,
A nice baby, drooling on our antique satin spread
While I smile and say how nice. It is often said
That motherhood is very maturing.

I del to People & Other Aggravations får vi alle gjennomgå, Ida (du vet hun som alltid har opplevd det som skjer deg), jeg-personen som skal starte et nytt og bedre liv - fra mandag av vel og merke,og alle parene, som kategoriseres, men hvor skal man putte seg selv? De politiske korrekte - og hun som vil jobbe for kvinnesaken - når det passer seg slik vel og merke...

(...)
And when it's three in the morning and the baby definitely 
needs a glass of water and I have to get up and bring it
While he keeps my place warm,
Then I want to become a
Women's Liberation Movement woman.
And when it's three in the morning and there is definitely a
murderer-rapist in the vestibule and he has to get up and catch him
While I keep his place warm,
Then I don't.
(...)

Det er lite som unngår Viorst sine betraktninger. Det er humor og det er smart humor. Og når jeg runder seksti så skal jeg få tak i Viorst sin diktsamling Suddenly Sixty and Other Shocks of Later Life.

Anbefales!

----
Og boka? Jeg var så heldig å få et abonnement på Persephonebøker til jul, så denne kom i posten denne uken. Bildet er hentet fra Persephonebooks.co.uk.
----

6 kommentarer:

 1. Delightful!

  (men for oss som gjorde oss ferdig med alle barnefødsler i god tid før 30-tallet, er problemstillingen uaktuell, vi blir bare kulere år for år :-)

  SvarSlett
 2. Ah, det høres ut som herlig lesning. :) Bare tittelen var fantastisk!

  SvarSlett
 3. Ingalill: Yeah right.

  :-)

  Ja, det er en herlig tittel. Senere i går fant jeg ut at hun har egentlig skrevet en haug av diktsamlinger, koblet til alder. Noen er det heldigvis ei stund til jeg vil lese, men jeg tror jeg snart skal se om jeg finner meg en kopi av "When Did I Stop Being 20 & Other Injustices".

  SvarSlett
 4. Denne må jeg få tak i. Ingen tvil...

  SvarSlett
 5. Denne så frisk og morsom ut...

  SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.