lørdag 21. mai 2011

3 x Engel: Englefjes, Englejakt og Engleslakt av Ingelin Røssland

YEAH! Det var på tide med en ny littærer heltinne. Kjære leser, møt Engel Winge. 

Jeg liker å snoke i bokhyllene på ungdomsavdelinga på vårt lokale bibliotek. Jeg er ikke så sikker på at alt var så bra før, i alle fall når det kommer til utvalget for ungdommer. De aller fleste titlene er nye for meg, ungdomslitteraturen får altfor liten spalteplass i dag. Synd er det, for gode bøker kan leses av voksne også, selv om de er merket med en U. 

Engel Winge har sommerjobb i lokalavisa, 17 år gammel og ikke redd for noen.  Hun slenger med kjeften, gjemmer seg bak jobben sin og er så sikker, men likevel usikker. 

Trilogien om Engel starter med Englefjes, fortsetter med Englejakt og avsluttes med Engleslakt. Den er skrevet av Ingelin Røssland, en forfatter jeg aldri har lest noe av. Før nå. 

Engel oppsøker ikke bråk, hun lager bråk. Hennes journalistiske metoder er ikke i samsvar med det redaktøren for lokalavisen mener er god journalistikk på et lite sted. Diplomatiske evner har hun heller ikke arvet fra sin fraværende jobber-i-utlandet-for-Norge far.

I Englefjes er hun på jakt etter lokale kommunepamper, i Englejakt utfordrer hun synske damer, mens i Engleslakt blir hun selv truet på livet. Fart og spenning, de bøkene som er rundt 160 sider blir i en glupsk fart. "Æh, ferdig  allerede nå" tenkte jeg hver gang siste side var lest.

Det skjer et skifte i bok nummer tre. De to første foregår rett etter hverandre, mens i den siste har Engel blitt et år eldre. Engleslakt er også mye mørkere, røffere og vondere. Med litt vett i skallen er det umulig å ikke like Engel, samtidig som man har lyst å finne en måte slik at hun kan hjelpe seg selv. 

Etter morens død, er hun tidvis destruktiv i tankegangen og slipper ingen innpå henne. Alle blir stoppet ved porten. Ikke klarer jeg helt å forstå hva som driver henne, rettferdighetssans eller sinne? Hun er med andre ord ganske så menneskelig. Røssland har laget en troverdig karakter, samtidig som hun har krydret romanene med bikarakterer som enten er gjenkjennbare, spesielt for oss som er vokst i grisgrendte strøk.  

Bøkene er skrevet på nynorsk, godt nynorsk.

Anbefales!

----
Og boka? Biblioteket. Og mer om Engel Winge finner du her.
----

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.