onsdag 18. mai 2011

"Foyle" leser bok: The African Queen

Rose befinner seg i Afrika, i en tysk koloni, da 1. verdenskrig bryter ut. Da Rose sin bror død redder skipperen ombord The African Queen henne fra tyskerne. Om bordet i skipet bestemmer Rose at de må "do something for England" og bestemmer seg for å gå etter tyskerne.


Historien høres kanskje kjent ut for noen. Boka kom ut i 1935, men i 1951 kom filmen basert på boka. I filmen spilles Rose og Allnutt av Kathrine Hepburn og Humphrey Bogart, sistnevnte fikk faktisk en Oscar for sin rolle. Selv har jeg ikke sett filmen, men hørt romanen som lydbok. The African Queen er vanskelig å plassere i en kategori. Drama? Kjærlighet? Spenning? Litt av alt vil jeg si. De som er interesserte i skipsfart vil kanskje finne en viss romantikk i beskrivelsen av The African Queen. Forfatteren C. S. Forester er forfatteren bak serien om Hornblower.

Nåja. Jeg ble mest forundret over forholdet mellom Rose og Allnutt. Rose, kjøpmannsdatter som blir med sin bror, misjonæren, til Afrika. Allnutt, oppvokst i fattige kår, og uten utdannelse. Forholdet mellom disse to, det underfundige samspillet, utgjør romanen. Egentlig. Karakterene blir beskrevet ut fra hvordan de forholder seg til utfordringen "must do something for England", og er forsåvidt mer interessant en selve planen for hvordan de skal angripe tyskerne.

Min største overraskelse var at boka ble lest av selveste Foyle, eller Micheal Kitchen som han egentlig heter. Jeg koblet ikke navnet i omtalen, men det tok ikke mange minuttene før forbindelsen var der. Jeg fikk veldig sansen for Kitchen som oppleser, virkelig. Hans måte å levere sluttpoeng på gjorde virkelig boken hørbar. Du vet hvordan han i serien er på vei ut av et rom og han gjør noen ting med leppene sine før han leverer poenget i en lettere slepen tonen. Jepp. Lydboka er full av dem. Og det fungerer.

The African Queen er ingen bok som endrer livet ditt. Ikke får man spesielt lyst til å dra til et altfor varmt Afrika heller. Som tidtrøyte derimot, til og fra jobb, fungerer den. Med Kitchen sin fortellerstemme kom det frem både humor og ironi.
----
Og (lyd)boka? Kjøpt selv på audible.co.uk.
----

6 kommentarer:

 1. Har du et medlemskap hos audible, som f.eks. en bok i måneden for 3.99?

  SvarSlett
 2. Jepp, det har jeg og jeg er fornøyd med det. Utrolig praktisk. Jeg har en Androidtelefon og har lastet ned appen til Audible. Da får jeg bøkene direkte på telefonen og slipper å gå via pc. Utrolig praktisk, spesielt fordi man alltid har med seg telefonen.

  Nå som jeg er tilbake på jobb etter mammaperm så har jeg litt reisevei (mellom 1.5 - 2 timer hver dag) og lydbøkene går fort. Jeg klarer ikke å lese på buss (trikk og t-bane går ok), men nå får jeg utnyttet hele veien.

  Minuset med audible (eller lydbøker generelt) er at ikke alle bøker er tilgjengelige. Men de har et godt utvalg og prisene er det ingenting å klage på. Jeg passer på å hamstre noen bøker når de har salg. Det selges jo feks mp3- filer i Norge også, men pris forskjellen er jo ganske stor. Det er også en fin måte å trene litt på engelsk muntlig.

  Nå holder jeg på med en veldig bra urban fantasy slæsh krim bok. Den er utrolig underholdende og spenennde og jeg vurderer hverdag å ta trikken litt lengre i stedet for å gå av der jeg jobber...

  Neste lydbok derimot, det blir Moby Dick og den blir norsk.

  SvarSlett
 3. Filmen er veldig fin! Anbefales på det varmeste. (Bogart og Hepburn er jo storartede skuespillere, og å se dem i samspill er fabelaktig!)

  SvarSlett
 4. Ja, jeg har virkelig lyst til å se filmen. Bogart og Hepburn spilte jo fantastisk i andre filmer:-)

  SvarSlett
 5. Hmm, medlemskap i audible er kanskje noe å tenke på, rett etter jeg har tenkt på om jeg egentlig trenger en kindle eller var det sony som var best (?). Synes du leser mange spennende bøker og noterer usynlig bak øret, ifall jeg skulle snuble over en gang.
  - eller mot formodning skulle gå tom for lesestoff.

  Dawn French (kverner fremdeles på henne) ser det dessverre ut til at jeg må levere fra meg halvlest, ble forstyrret av alle vampyrene, og hun klarte rett og slett ikke å hamle opp dem. Du anbefalte jo uansett lydboka, så da får jeg heller prøve den, neste gang. Må innrømme at den var litt småmorsom.

  SvarSlett
 6. He he, her i heimen er vi Kindle-vennlig, men disse nye lesebrettene fra Sony ser jo bra ut. I tillegg får man lest norske bøker.

  Jeg kan bare anbefale audible, jeg er godt fornøyd. Hvis man er interessert bør man jo sjekke om de har en del bøker man kunne tenkt seg å ha høre på.

  Jeg har en mistanke om at Dawn French og Marvellous er en type bok som gjør seg best i lydbokformat. Stemmene til karakterene kommer nok best frem i lydboken, når French får skikkelig utfolde seg...

  SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.