tirsdag 18. oktober 2011

Spesielle kriminelle. Nye eventyr for mestertyven Katarina Bishop

Katarina Bishop tilhører en famillie med sterke tradisjoner. Innen svindling og tyveri. Det er livsstilen hun kjenner, det er den familien hun har.

Etter å ha besøkt Moskva og hentet et maleri tilbake til sin rettmessige eier, blir Katarina Bishop møtt på flyplassen JFK. Først av vennen Hale, den überrike og kjekken vennen, som er irritert fordi Katarina utsetter seg for unødvendig fare. Utenfor flyplassen dukkerogså en eldre dame og hennes barnebarn opp. De er på jakt etter noen som kan stjele (tilbake) Kleoptra-smaragden.

Katarina kan ikke si nei. Hun trosser familien og vil gjerne bruke sine kunnskaper slik at gjenstander skal ende opp der de hører hjemme. 

Spesielle kriminelle er bok nummer to i serien om Katarina Bishop av den amerikanske forfatteren Ally Carter. Boken er en fortsettelse av Herlig uærlig, serier bør alltid leses i riktig rekkefølge. 

Mari kalte den første boken Herlig uærlig for en befriende pause -  og jeg kunne ikke sagt meg mer enig - også når det gjelder bok to. Katarina er et friskt pust. Jeg har inntrykk av at mange av seriene på ungdomsmarkedet er innen fantasy-sjangeren og jeg synes det skrives altfor få spenningsromaner i dag, også for ungdom. 

Selv om Spesielle kriminelle er både underholdende og vanskelig å legge fra seg, så klarer den også å feste seg. Carter har gjort et grep som gjør Katarina ikke blir en stereotype. Selv om livet hennes tidvis kan virke glamorøst, det er tekniske duppeditter, kjekke gutter og måter å forflytte seg raskt på som får køen mellom Storo og Sinsen til å virke uendelig, så er Kat urolig. 

Hun klarer ikke, vil ikke, gli inn i rollen som den kjente mestertyven. Hva vil hun bruke sine egenskaper til? Hvordan kan hun kombinere det å hjelpe andre, med å være en del av familien hun er født inn i.

Karakterbeskrivelsene har med andre tatt seg opp, mye av den indre handlingen gjør boken verd å lese. Og selv om tanken på at en gjeng ungdommer skulle komme til å stjele en av verdens mest bevoktede gjenstander kanskje ikke scorer høyst på troverdighetsskalaen, så fungerer det. Veldig godt.

----
Og boka? Et lese-eksemplar fra Pantagrul forlag.
----

3 kommentarer:

 1. Mestertyv høres ut som en fin karriere, man havner vel ikke i fengsel hvis man er mester?
  Er det skrevet mange bøker i denne serien?

  Full kollisjon mellom fristelsen og det ungdomsbokforbudet jeg har pålagt meg - ihvertfall ut oktober.
  (3stk Stiefvater ble for mye)

  SvarSlett
 2. - ååå så er jeg så glad for å slippe den teite kommentarbekreftelsen. Måtte bare si det, igjen!

  SvarSlett
 3. :-)

  Lite fengselsprat her, litt lite glamorøst for denne gjengen. Nei, her er det mer sin egen familie man er redd for gitt. Dette er den andre boka og foreløpig den siste. Tror ikke det har kommet noen flere på engelsk heller. Men jeg antar at det gjør det.

  Stiefvater er dog i en annen liga:-)

  SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.