mandag 23. november 2009

Familiehistorier: Å telle stjerner

Har du tenkt over alle løgnene vi omgir oss med? Løgner som skal beskytte våre nærmeste. Løgner som ikke skal såre. Silke Forlag sendte meg romanen Å telle stjerner, historien om Fatima Abdullah og hennes familie.

Fatima skal snart dø. I 992 netter, etter at hun har flyttet fra Detroit til Los Angeles, har hun hatt besøk av Scheherazade fra Tusen og en natt. Fatima er overbevist om at hun vil dø den 1001. natten og har derfor mye å ordne opp i. Barnebarnet som hun bor hos må gifte seg og hun må finne ut hvem som skal arve huset i Libanon. Samtidig forteller hun Scheherazade historiene. Om livet sitt, kjærligheten og løgnene. Om de ti barna hun har satt til verden, barnebarna og oldebarna hun aldri har fått kjent.

Historien om Fatima er vel så mye historien om det moderne USA, og ikke minst en roman om USA etter 9/11. For blir sannelig ikke Fatima og barnebarnet spionert på av noen overivrige funksjonærer?

Å telle stjerner er Alia Yunis sin debutroman. Med en stø hånd og innlevelse skildrer hun et mangfold av karakterer. Vi får møte Fatimas store og dysfunksjonelle familie, som alle mer eller mindre har lyst å glemme den foregående generasjonen. Det er en bok om livet og døden, intet mindre.

Men det er ingen trist bok. Stilen er lett og ledig, og har en humoristisk undertone. Beskrivelsene av både dagens USA og personene driver boken fremover, mer enn handlingen.

God bok!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.