søndag 22. november 2009

Rent spill av Tove Jansson

Har du lest en roman som du skjønner er bra, men som ikke passer deg?

For meg er Rent spill av Tove Jansson en slik roman. Rent spill kom ut i 1989, på norsk i 1991 og er en av hennes siste romaner. Hun er mest kjent for sine bøker om Mummidalen, jeg er sikkert den eneste i (den nordiske) verden som ikke har lest om Mummitrollene.

Rent spill handler om to kvinner. To eldre kvinner som bor sammen, som er kunstnere og gode venner. Jonna og Mari er svært forskjellige, men har likevel funnet en måte å omgås hverandre.

Romanen er sammensatt av flere korte kapitler som foregår i nåtid samt noen i fortid. Selve romanen er også kort, knapt 80 sider. Språket er nydelig, det er setninger til å tygge på hver side. Men det er det. Jeg slet med å komme meg gjennom romanen, jeg fikk aldri tak på den. Jeg tror det har noe med handlingen å gjøre, eller relasjonene som beskrives. Det passet rett og slett ikke for meg.

Det betyr ikke at jeg gir opp Tove Jansson. Nei, en av romanene hennes som jeg har hørt mye om er Sommerboken og kanskje den passer meg  bedre? Jeg prøver igjen!

 PS! Portrettet av Tove Jansson er hentet fra Aschehoug sine forfattersider. 

3 kommentarer:

 1. Jeg har lest mange bøker som jeg ser er bra, men som jeg ikke får så mye ut av likevel.
  Har ikke lest noen av voksenbøkene til Tove Jansson.

  SvarSlett
 2. Sara Stridsberg hadde jeg den følelsen med. Drømmefakultetet. Jeg forsto at den var bra, men jeg og boka krangla mye, helt til jeg la den bort.

  SvarSlett
 3. Sommerboken er nettopp kommet i en nydelig norsk utgave. Kan kjøpes på www.haugenbok.no til 200,-
  Elise

  SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.