søndag 13. desember 2009

Fire av Kristin Cashore

Kristin Cashore debuterte med fantasyromanen Graceling som jeg leste tidligere i år. Fire handler om tiden før Graceling og har derfor ingen av de karakterene som jeg ble så glad i seg. Dette må jeg innrømme var en liten skuffelse, selv om jeg visste dette på forhånd. Håp, vet dere, håp...

Fire foregår i en verden bortenfor de syv kongedømmer vi møtte i Graceling. Vi møter Fire, en ung jente som er halvt monster og halvt menneske. Hun er fantastisk vakker og har en unik egenskap. Hun kan gå inn i hjernen til andre og bestemme over deres handlinger. Hun lever i en røff, røff verden, med blant rovfugler som gjør alt for å få tak i hennes blod.

Jeg må le litt da. På min utgave står det et sitat fra Publishers Weekly... will slake the thirst of Twilight fans... Det er langt fra Cashore sine sterke kvinneskikkelser til klumsete Bella. Misforstå meg ikke, jeg liker Twilight, men Cashore sine kvinneskikkelser er i en annen liga.

Fire er en historie om hvordan skjønnhet kan være vanskelig for kvinner. Det er også en bok om å finne seg selv, å forstå sine røtter og være bevisst rundt det å ta sine egne valg. Men først og fremst er det også en bok om kjærlighet... og referanser til tilfeldig sex. Noe jeg ikke tenkte over før jeg leste noen anmeldelser på amerikanske Amazon hvor noen var appalled  og synes personene var amoralske. Ja, ja. Slik kan det gå. Selv synes jeg personskildringene er noe av det Cashore gjør best i Fire sammen med beskrivelsene av det livet Fire lever.

Fire er en god bok, selv om det gikk litt treigt i starten handlingsmessig. Skuffelsen er min egen feil, det straffer seg å ha falske forventninger. Men, heldigvis. Cashore skriver nå på en ny roman som handler om tiden etter Graceling og hun har på bloggen sin This Is My Secret lovet at vi der får møte igjen flere av personene fra Graceling. Gleder meg!

PS! Bloggen til Kristin Cashore er verd å lese. Ikke bare skriver om hun sin egen skriveprosess, men hun har også en god del lesetips.

2 kommentarer:

  1. Jeg skal snart bestille Graceling, gleder meg :) Veldig fin blogg du har. Jeg skriver også om bøker, sjekk ut www.maria1993.blogg.no dersom du liker engelsk litteratur :)

    SvarSlett
  2. Akkurat ferdig med Fire. Mmmmmm....romantisk! Likte den godt, skikkelig pageturner. Hvilken karakter er både i Graceling og Fire?

    SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.