lørdag 9. januar 2010

Det niende barnet - en interessant historie fra 2.verdenskrig

Edgar kommer til Norge høsten 1939. Hans jødiske foreldre har valgt å sende niåringen til tryggere grunn med Nansenhjelpen. Sammen med andre slovakiske, jødiske barn blir han sendt ut av hjemlandet, via Berlin og så til Norge. I Oslo fortsetter reisen med nattoget til Bergen hvor han etter hvert blir plassert hos fosterforeldrene Arne og Agnes Norman i Laksevågen.



Edgar lever et godt liv i Laksevågen. Da krigen bryter ut så blir fosterfaren etter hvert med i NS-ledelsen som ordfører i kommunen. Men Edgar fortsetter å bo hos familien til han selv velger å flytte derfra senere i krigen.

Det fortelles to historier her. Den interessante livshistorien til Edgar, men også historien om NS-ordføreren som skjulte sin jødiske fostersønn.

Edgar opplevde mye og historien om hans liv er interessant. Boken slutter ikke i Norge under krigen, men vi er med Edgar på leting etter familien i Europa når den er ferdig. Boken viser godt at krigen ikke var ferdig da Hitler kapitulerte. Forfatteren Frank Rossavik gjør en god jobb med å sette Edgar sin livhistorie i de store handlingene. Samtidig er boken mer interessant ut fra historien som fortelles enn hvordan den fortelles.

Hva fikk Arne Norman til å skjule sin fostersønn? Boka mangler et entydig svar, selv om man kanskje ender opp med en vag forestilling om at Arne ikke tenkte på Edgar som jødisk. I sitt forsvar etter krigen blir hans jødiske fostersønn først nevnt som en formildende grunn etter at han ble rådet til å ta det med. Uansett, jeg blir ikke klok(ere) og savner kanskje en litt mer utfyllende analyse av han i denne delen av historien.

Enda en historie fra krigen? Enda en lesbar historie fra krigen spør du meg. Denne setter det som skjedde i Norge og det som skjedde med Edgar i en større sammenheng og er verd å lese.

1 kommentar:

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.