onsdag 27. januar 2010

Intrikat spenningsroman

Vi er i USA i 1945. Krigen i Europa er over, mens amerikanerne kjemper fortsatt mot japsene. I New Mexico foregår et hemmeligstemplet prosjekt som for alltid vil sette preg på fremtiden.

På vei til den hemmelige basen er Elie Ezerman, en ungarsk innvandrer, for å møte en venn. Han livnærer seg fotograf og hjelpelærer i matematikk. Hans venn og tidligere mentor er Abraham Urenthal, en av de i kretsen rundt Oppenheimer.

Brennofferet er en spenningsroman fra 2005, skrevet av Olav Njølstad. Romanen er ingen tradisjonell spenningsroman. Det er to ting som gjør at den skiller seg ut. Det ene er at den er velskrevet. Språket er stødig, riktig og gjennomtenkt. Det andre er at den ikke er like handlingsmettet som en vanlig (om det finnes) spenningsroman.

Det er nødvendigvis ikke noen ulemper, disse to tingene, men det gjør romanen er litt vanskelig å få tak på. I tillegg føler jeg at hovedpersonen blir litt langt unna, litt distansert - jeg blir egentlig aldri kjent med han.

Etikk og moral er gjennomgående stikkord for denne boken. Skjebnen kan være stygg. Det får Njølstad veldig godt frem de siste 100 sidene av boka, men det tar litt tid å komme dit. Dessverre, for det er en god roman som dekker flere sider av krigen enn de man gjerne snakker om.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.