mandag 12. april 2010

Dyprød hibiscus - en sår fortelling om å bli voksen

Kambili er 15 år gammel. Hun lever et privilegert liv, materielt sett. Faren, et produkt av misjonærenes tid i Nigeria er mer katolsk enn paven. Han styrer familien, Kambili, den eldre broren Jaja og moren med jernhånd. Respektert, rik og en velgjører - bak husets fire vegger går de på tå for å tilfredstille han.

"Gud vil bevare oss," sa jeg, og visste at far ville like at jeg sa det. 

 
Hjemme hos tanten Ifeoma er det annerledes. Hun jobber ved et universitet, i hjemmet er det lite penger men mange bøker. Diskusjonene går høylytt og et besøk hos tanten åpner Kambili sine øyne for at det finnes andre måter å leve på.

Forfatteren Chimamanda Ngozi Adichie ble kjent i Norge for sin roman En halv gul sol. En roman med den dramatiske historien til Nigeria og Biafra som bakgrunnsteppe. Dyprød hibiskus er Adichie sin debutroman og selv om den er satt i samme tidsepoke så er det Kambili sin historie som er fremtonende.

Det er Kambili som forteller historien. Beskrivende og undrende, samtidig kjenner vi hvordan hun endrer seg. I løpet av historien får vi følelsen av hvordan Kambili løfter blikket ut og frem. Dyprød hibiskus er en enklere historie enn En halv gul sol, kanskje litt mer falmende, men like fullt en bok jeg anbefaler.

3 kommentarer:

 1. It's an amazing post designed for all the online users; they will get advantage from it I am sure.
  Here is my website ; crazyteenpics.com

  SvarSlett
 2. Thanks for any other informative site. Where else may I get that type of information written in such a perfect way?
  I've a mission that I am simply now operating on, and I've
  been on the glance out for such info.
  Also visit my website ; Serina Hayakawa hottest threesome fuck

  SvarSlett
 3. Woah! I'm really digging the template/theme of this site. It's simple, yet effective.

  A lot of times it's challenging to get that "perfect balance" between superb usability and appearance. I must say you have done a superb job with this. Additionally, the blog loads super fast for me on Chrome. Superb Blog!
  Also visit my webpage ... free porn

  SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.