torsdag 1. juli 2010

En røverhistorie: Skatten i Sierra Madre av Bruno Traven

Vaskeseddelen på romanen Skatten i Sierra Madre, som kom i hus etter at svigerfar hadde ryddet i sine bokhyller, lovte meg en røverhistorie med spenning og forventning.

Vi er i Mexico i mellomkrigstiden, folk kommer dit for å blir rike, men de aller fleste arbeider for amerikanske oljeselskaper og blir langt fra fornøyde. Tre herrer bestemmer seg for å jakte på gull i Sierra Madre i stedet. Vi følger disse tre mennene til i jakten på gullet, og vi ser hvordan grådighet blir en større og større brikke i samspillet mellom disse arbeidskollegaene.

Skatten i Sierra Madre er en røverhistorie. Jeg vil ikke kalle den spennende, men den er overraskende. Forfatteren går ikke av veien for å lure hverken karakterene eller leserne, han er ikke snill, historien skal skrives.

Boken, som er på litt over 240 sider, er treig i begynnelsen før den blir jevnt over bedre. Den siste delen derimot, det er da man skjønner at man ikke vet hva som vil vente på neste side. Hva kan skje nå?

Boken er også filmatisert i 1948. Forfatteren Bruno Traven var forøvrig norskættet, men levde et liv tilbaketrukket fra publikum. Han var kjent under flere identiteter og mange av bøkene hans kom først ut på tysk.

2 kommentarer:

  1. Aha. B-en står for Bruno. Jeg har alltid lurt på det. På omslagene blir han bare titulert som B.Traven. Jeg liker også filmen med Humphrey Bogart i hovedrollen. Den vises jevnlig på TCM.

    SvarSlett
  2. Takk for tipset om at filmen går på TCM:-)

    SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.