fredag 2. juli 2010

Unge pikers valg

Sophie Scholl og Traudl Junge. Født i 1921 og 1920. Scholl ble i 1943 henrettet for å jobbe mot nasjonalsosialismen. Samme år startet Traudl sin jobb som sekretær for Hitler.

Det er Traudl Junge selv som tar denne sammenligningen i boken Til siste slutt, med undertittelen Jeg var Hitlers sekretær. I mange år brukte både Traudl, men også de rundt henne, alderen som en unnskyldning for hennes valg. På slutten av livet innser Traudl at det ikke holder lenger.

I dag sørger jeg dobbelt: over skjebnen til de millioner av menneske som ble myrdet nasjonalsosialistene. Og over jenta Traudl Humps som manglet selvsikkerheten og klarsynet til å si nei i det rette øyeblikket.

Til siste slutt består av tre deler. Boken er skrevet i samarbeid med Melissa Müller. Den første delen består av en biografisk gjennomgang av Traudl Humps sitt liv før hun havner som sekretære i staben til Hitler. Videre følger Traudl sine memoarer, som hun skrev ned allerede i 1947, men som ikke ble publisert før i 2002. Den siste delen er skrevet av Melissa og handler om tiden og tankene etter at Traudl forlot Hitlers bunker i 1945.

Memoarene er enkle, de beskriver hvordan Traudl begynner hos Hitler og hvordan hverdagslivet er i staben. Mest intens er de siste dagene i bunkeren i Berlin, men vi er også med på teselskaper og bursdagsselskaper. Traudl gifter seg også i den tiden hun er hos Hitler, derav navneskiftet fra Humps til Traudl.

Da Traudl skrev sine memoarer i 1947 gjør hun ingen forsøk på å forklare. I beste fall observerer hun, forteller med den samme naivitetet hun nok hadde da hun  havnet i Hitlers tjeneste. Det gir leseren selv en mulighet til å tenke. Jeg liker det, selv om jeg naturligvis ikke alltid liker det jeg leser.

Traudl Junge døde i 2002. Filmen Der Untergang er basert på hennes biografi.

4 kommentarer:

 1. Så bra at du skriver om denne, for jeg har virkelig lyst til å lese den. Har sett Der Untergang og også sett et intervju med Traudl Junge og ble veldig fasinert.

  SvarSlett
 2. Der Untergang er en bra film, anbefales til alle som ikke har sett den.

  Etter å ha lest en dagbok fra Berlin i samme periode (se dagens innlegg) så ser man hvor forskjellig en krig kan oppleves.

  SvarSlett
 3. Helt enig i at "Der Untergang" er en utrolig bra film. Denne boka fikk jeg lyst til å lese!

  SvarSlett
 4. Det finnes et intervju på DVD med henne også, I dødvinkelen. Veldig gripende.

  SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.