onsdag 12. januar 2011

The Bolter av Frances Osborne

Som ung pike satt Frances Osborne og leste en artikkel i en avis. Artikkelen handlet om den famøse Lady Idina Sackville, kjent på første delen av 1900-tallet som the Bolter. Osborne, ung og fasicnert av den vakre kvinnen som giftet seg fem ganger og forlot sine barn, blir mer fascinert når hun skjønner at Idina var hennes oldemor. 


Osborne har skrevet biografien om sin oldemor med navnet The Bolter med undertittelen the woman who scandalised 1920s society and became White Mischief's infamous seductress. Jeg har hørt en forkortet utgave av biografien på lydbok. 

Idina sitt liv er som hentet fra en roman, faktisk ville jeg kanskje ha tenkt at det var litt too much hvis det var en skjønnlitterær bok jeg hørte på. Hun ble født i England i 1893, datter av en kvinne med penger og far med tittel, slik som det ofte var på den tiden. Som ung opplever hun at faren flytter ut av husholdet og inn hos en can-can danser, moren velger å skille seg og Idinas liv som en del av en skandale starter.

Bildet av Lady Idina Sackville er hentet fra wikipedia.org
Som 20-åring gifter hun seg med den kjekke Euan, men 1. verdenskrig kommer og gjør sitt til ektefellene ikke lenger får leve mye sammen. De får to sønner, men når krigen er over har Euan gått videre og Idina velger å forlate han og sønnene. Selv forlater hun England med ny mann - og drar til Kenya.

Kenya skal bli Idina sitt hjem i årene frem til hun dør på midten av 50-tallet. Som så mange andre engelskmenn velger hun å bosette seg der, billig land gjør at hun kan leve godt uavhenging av sine menns inntekter. Der blir hun en del av gruppen som i ettertiden har blitt kalt for the Happy Valley set (The Happy Valley set was a group of privileged British colonials living in the Happy Valley region of the Wanjohi Valley, near the Aberdare mountain range, in the colonies of Kenya and Uganda during the 1920s - 1940s. The elite social group became notorious for stories of drug use and promiscuous sexual encounters - hentet fra wikipedia. org).

Når hun er på besøk i England skapes det ofte overskrifter, hennes mange ekteskap og utsvevende oppførsel blir forside overskrifter. Hennes venner gjør også sitt for å sees, det er drama fra morgen og kveld rundt Idina.

Det er ikke uten grunn at Idina sitt liv har blitt brukt som bakgrunn for romanfigurer og for filmer. Det er ganske fascinerende å lese om Idina og hennes liv, men det gjør tidvis også inntrykk. Idina kommer seg aldri etter det første ekteskapet og det er nesten vondt å høre hvordan hun prøver å finne sin første ektemann i sine andre menn. Idina tok ingen enkle valg når hun forlat sønnene sine - på slutten av sitt liv får hun kontakt med begge, med lykken er kortvarig, begge to faller under den 2. verdenskrig. 

Jeg hørte en forkorta utgave, egentlig ikke så glad i slike utgaver. Det er nesten slik at jeg har lyst til å lese hele biografien om Idina, for både personen og tiden hun levde var fascinerende (og der, har jeg skrevet det ordet for siste gang i dag!).

----
Og (lyd)boka? Kjøpt selv på Audible.
----

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.