mandag 10. januar 2011

High Wages av Dorothy Whipple

I kostymedramaet Downton Abbey som går på NRK på søndagskvelder får vi innblikk i et England i endring. Året er 1912, 1. verdenskrig er enda ikke startet, men den andre delen av den industrielle revolusjonen var godt i gang. Nye jobber, jobber for kvinner var en av de tingene som kom til å prege begynnelsen av 1900-tallet. I Downton Abbey møter vi tjenerskapet hos den aristokratiske Crawley-familien. En av tjenestepikene har et ønske om å bli sekretær, noe som skaper forundring hos resten av staben og delvis hos familien de tjener hos. Ønsker hun virkelig forlate en god huspost for å jobbe som sekretær?

Mønsteret på bokmerket, som er en del av boka, er tatt fra en kjole fra 1930. Bildet er hentet fra Persephonebooks.co.uk

Jane i High Wages kan ta farvel med stemoren og tjene sine egne penger. Dorothy Whipple sin roman fra 1930 tar utgangspunkt i den samme tiden som Downton Abbey. Jane er en ung pike som ved hjelp av en butikkjobb kan forlate stemoren og familien, hvor hun blir sett på som en byrde. Det er ingen solskinnsdager i butikken, men for Jane som er interessert i klær og moter er jobben noe av det beste hun kan håpe på.

High Wages er en roman i to deler. I den første delen møter vi Jane hvor hun jobber i en butikk som selger stoffer og klær. Hun har et godt øye for mote og blir derfor likt av kunder, noe som nødvendigvis ikke alltid føles positivt for eieren. Hun blir etter hvert venn med en av sine kunder og i del to starter Jane sin egen butikk - og roter til kjærlighetslivet sitt.

For meg  er det fasinerende å se hvordan et yrke som i dag blir sett på som lavstatus, for 100 år siden kunne være med på å gjøre kvinner mer selvstendige. For Jane ble jobben som butikkassistent en vei å lære og knyte kontakter, som kommer godt med den dagen hun starter sitt eget. 

High Wages er ikke bare en roman som handler om sosial bevissthet og engelske klasseskiller, det er også en god kjærlighetsroman. Siste del av romanen er tidvis nesten vond og lese, og jeg håper, håper til siste side, at Jane også skal finne lykken også i kjærleiken.

Dorothy Whipple er en forfatter jeg kommer til å lese mer av. Hun har blitt kalt 1900-tallets Jane Austen, hennes beskrivelser av både kvinner og menn i High Wages er i alle fall høyst vittige og satt på spissen. 

Anbefales! 
----
Og boka? Julegave
----

1 kommentar:

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.