tirsdag 4. januar 2011

Playing with the Grown-Ups: Oppvekstskildring av Sohie Dahl

Kitty må være mor for sin mamma. Marina er kunstner, lett-påvirkelig og har det med å falle for de mennene man helst ikke bør se mer enn en natt. De bor sammen med besteforeldre, tanter, Kittys tvillingsøsken og barnepiken Nora som er ansatt for å ta vare på de små, et sted på den engelske landsbygda. Etter en krangel med foreldrene bestemmer moren, det vil si i praksis hennes spirituelle leder, at det beste er at hun tar med seg barna og flytter til New York. For å bli kvitt dårlig karma... Etter et år på kostskole kommer Kitty etter.

Kitty sin utfordring er at etter år med morens levemåte er hun ikke rustet til å møte virkeligheten. Hun har ikke Levis 101, ei kjenner hun navnene på de store bandene som var populær på 80-tallet. Hun er oppvokst i en verden hvor vintage-klær og musikere fra tidligere tiår blir dyrket og hvor hennes barnepiken er den viktigste omsorgspersonen.

Sophie Dahl debuterte i 2003 med eventyrsamlingen The Man With the Dancing Eyes. Playing with the Grown-Ups kom ut i 2008. 

Nora fell asleep tickling her arm, and Kitty marvelled for the umpteenth time how the small form of Nora was capable of producing such industrial noise in sleep. She whistled and gnashed her teeth; she fought unseen sleep burglars with her small fists.

Dahl sine skildringer av blant annet hverdagsutfordringer som snorkingen  ovenfor er gjennomgående for hele boken - og ganske fiffige. Hun bruker ingen store ord eller lange setninger,  men klarer samtidig å gi meg som leser et ganske klart bilde på hva som skjer. Språket er enkelt, det er nesten så lesingen går av seg selv.

Jeg ble ganske betatt av den verden som Dahl skildrer. Kostskole, vintage-klær, stor og luftig leilighet i New York, hvem blir ikke misunnelig? Samtidig er jeg glad for at jeg ikke er Kitty, det er til tider hjerteskjærende hvordan moren behandler henne og tvillingene. Det er kanskje her fortellingen om Kitty også til tider skurrer, det er hendelser som jeg har vanskelig med å tro på, noe blir til tider før søtt, andre ting blir til tider for rått. Skurringen legger imidlertidig ingen stor demper på lesingen.

Playing with the Grown-ups av Sophie Dahl anbefales! 
----
Og boka? Julegave fra min søster!
----

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.