torsdag 2. juni 2011

Middagen av Herman Koch: En tilsynelatende fredelig familiemiddag får uante konsekvenser

Wow! Wow sier jeg. Familiemiddager blir aldri det samme igjen. Å kikke rundt på restauranter, se på familier som tilsynelatende hygger seg, forfatteren Herman Koch har nå bidratt til å se disse relasjonene på en ny måte.

Paul forbereder seg til familiemiddag. Hans kone Claire, og hans bror Serge og brorens kone Babette skal møtes på en fin restaurant. Paul har ambivalente følelser ovenfor broren som vi snart skjønner er noen. Likevel er det ikke Paul sine følelser ovenfor Serge som blir kveldens utfordring. Paul har nettopp funnet at sønnen og nevøen (Serge og Babette sin sønn) har en grusom hemmelighet. Gjennom seks akter utspiller dramaet seg. Apertiff, forrett, hovedrett, dessert, digestif og tips.

Hvor ille kan det være? Jeg satt og ventet på klisjeene, tenåringsdramaene, familietrasgediene som går tilbake i tid. De kom aldri. I stedet kom ruller forfatteren ut et drama som er ekkelt, rystende og som man kan diskutere i det uendelige.

Ved å ta utgangspunkt i en middag får historien en ekstra dimensjon. Gourmetrestaurant, en fin resturant. Et sted man blir sett, og hvordan man ønsker å bli sett. Forfatteren klarer godt å få frem et poeng i hvordan mat er blitt image-bygging...

Middagen overrasker. Den er full av overraskelser. Familiemiddagen er ikke så hyggelig som den ser ut til. De fire menneskene rundt bordet har sine egne agendaer. Hva skal de skjule og hvordan?

Jeg har lyst til å skrive mer om denne boka, men jeg vil ikke. Jeg vil at alt skjer skal være en like stor overraskelse for nye lesere som for meg. En bok jeg aldri hadde hørt, men som visste seg å være en rystende leseopplevelse. 

Herman Koch er hollandsk og Middagen har ligget i bestselgere lister i hjemlandet hans og Tyskland i mange år. Også i Danmark, hvor den ble oversatt allerede i 2009 fikk den fine omtaler. 

Middagen er en bok som kan skape diskusjoner. Jeg kan se for meg høylydte diskusjoner. For lesere på utkikk til bøker til lesesirkler må denne boka være ett ypperlig valg, her er det flust av moralske problemstillinger.

Familiemiddager blir aldri det samme igjen. Spenningen har fått en ny mester. Han heter Herman Koch.
 
----
Og boka? Kjøpt selv. Fordi jeg glemte å avbestille boka i Bokklubben. Heldigvis. Ellers så hadde jeg aldri lest den 
----

6 kommentarer:

 1. Jeg leste denne boka tidligere i år (har også blogget om den), og er helt enig med deg! Boka er spooky, rett og slett! Du skriver veldig godt om den, og jeg håper virkelig at flere får øynene opp for denne forfatteren!

  SvarSlett
 2. Hei Rose-Marie,
  jeg leste omtalen din i går. Så at du også likte boken. Vi er enig i mye av det samme.

  Jeg så ikke at det stod bakpå at den var basert på en sann historie så jeg ble faktisk litt irritert når forfatteren sa ting som "jeg vil ikke si navnet fordi da vil det ble fullt der neste gang etc etc", men da jeg leste omtalen bak så forsvant litt av den irritasjonen. Og det var faktisk det eneste jeg ikke likte med hele boka.

  Jeg liker godt at bøker ikke er så svart/hvite i handlingen og at de utfordrer oss i hvordan vi tenker. I etterkant, når jeg tenker på denne boka, så er det nesten slik at jeg irriterer meg over andre bøker jeg leser fordi de ikke gir meg like mye.

  Håper mange leser boka og at flere bøker av forfatteren blir oversatt.

  Omtalen til Rose-Marie:
  http://rosemariechr.blogspot.com/2011/04/herman-koch-middagen.html

  SvarSlett
 3. OK, you got me.
  Skal umiddelbart bestille
  og takk for at du var så vag med detaljene
  , høres absoultt ut som det er ei bok å stille blank til. Du blir min eneste omtale til jeg har lest den selv -)

  SvarSlett
 4. Jeg er overbevist! Boken er kjøpt, og jeg har lest første del. Noen omtaler er det vanskelig å ignorere, spesielt de som starter med "wow".

  SvarSlett
 5. Jeg håper dere ikke blir skuffet. Er jo alltid litt kjedelig om man anbefaler boka i hytt og pine og ingen liker den.

  Samboeren min leste den nå i helgen. Han leser sjeldent samtidsromaner for å si det sånn (det går mest på fantasy og SF der i gården) og han likte den også godt.

  SvarSlett
 6. Nå angrer jeg på at jeg sendte den tilbake til bokklubben! Fin anmeldelse som gjorde meg veldig nysgjerrig på boka :-)

  SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.