mandag 26. januar 2009

Ord om det å lese

Flere gullkorn fra Om kunsten å lese og skrive skrevet av Olof Lagercrantz, denne gangen om første- og annengangs lesning av bøker...

Første gang er vi en situasjon som stemmer overens med vårt normale, ulesende liv. Vi vet ikke hva neste øyeblikk vil by oss og ikke hva som står på neste side. Vi haster fremover for å få vite hvorledes det går for både oss selv og for personene i romanen. Vi har ingen anelse om hvilke møter og episoder som kommer til å få betydning for vårt liv og for de diktede skikkelsene i boken. Først overfor døden og på den siste siden vet vi det.

Når vi leser for andre gang, er det som å lese en avdøds biografi eller se vårt eget liv like før vi skal forlate det. Nå står det klart for hvorfor nettop denne opplevelsen i første kapittel gjorde så sterkt inntrykk på heltinnen. Den avgjorde virkeligheten i hennes liv. Et mønster trer frem. Det som var uoverskuelig blir enkelt og forståelig.

Nå kan også vi, som vi gjør når vi minnes våre eget liv, stanse opp ved spesielt vakre og meningsfylte avsnitt. Vi behover ikke skynde oss fordi vi kjenner fortsettelsen. Ingen uro for fremtiden hindrer oss i nyte nuet.

Bokvennen forlag, 1988:18).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.