fredag 27. februar 2009

Stockholm, minner og bøker...

Snart setter vi oss på flyet for å tilbringe tre dager i Stockholm. Det er spesielt tre tinger jeg husker fra min siste (og til nå eneste) tur til Stockholm og to av de har med bøker å gjøre.

Året var 1994. Stockholm sydet av fotballfans som ikke kunne tro Sveriges lykke i VM. Og det var varmt. Veldig varmt. Akkurat på denne tiden så leste jeg min første bok på engelsk East of Eden (John Steinbeck). Boken var en slitt pocketutgave som jeg hadde lånt fra pappas bokhylle. Selv om jeg ikke har lyst til å innrømme det - jeg skjønte nok lite av det jeg leste. Men sta som jeg var, boken skulle jeg igjennom. Iherdig leste jeg. Husker til og med at flyvertinnen snakket til meg på engelsk når hun så boken min (dette var forøvrig i den tiden da man fortsatt fikk mat på flyet og service ikke var et fremmedord blant kabinpersonale).

Det var også ferieturen hvor min familie fant ut at den eneste måten å tilfredstille alle dens medlemmer var å gå i bokhandler. En ettermiddag fikk jeg og min tre år yngre søster lov til å gå tilbake alene til en bokhandel i nærheten av hotellet. Hun med ansvaret for å finne frem og tilbake (noen har et bedre utstyrt naturlig kompass enn andre), jeg med pengene i den rosa bukselomma. Bokhandelen var stor, full av skatter. Jeg husker ikke om valget var enkelt, men jeg kom hjem med Michelle Magorian* sin roman A Little Love Song. Betraktelig mye enklere enn East of Eden.

* Michelle Magorian er også forfatter av en annen barndomsfavoritt Godnatt mister Tom.

1 kommentar:

  1. Husker at du begynte å tvile på om veivalget mitt var riktig på vei tilbake....Viste seg at jeg hadde rett gitt....

    SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.