søndag 14. juni 2009

Hvileløs av William Boyd

Jeg leste om denne boken da den kom ut på norsk for litt over et år siden og ble glad da jeg fant den på Salvesen og Co. bokhandel i Mandal i forrige uke.

Vi er i England på midten av 1970-tallet. Ruth bor sammen med sin sønn, jobber som engelsklærer for utlendinger og skriver på en avhandling som hun ikke ser ut til å bli ferdig med. Hennes mor Sally Gilmartin, husmor og enke, kommer en dag med en mappe full av papirer. Eva Delectorskayas historie er mappen merket med. Det viser seg at hennes mor har en fortid. Som spion.

Eva ble rekruttert til den etterretningstjenesten i Paris i slutten av 1930-årene. Familien flyktet fra Russland etter revolusjonen og havnet i Paris via omveier. Mannen som rekrutterte henne er Lucas Romer. Hun blir sendt til de britiske øyer for opplæring før hun blir stasjonert i Belgia der hun jobber med politisk krigføring. Etter hvert blir hun overført til USA og det er her selve historien blir spennende. I New York jobbet britene hardt for å få USA ut av isolasjonen, dette gjør de blant annet ved å plante informasjon om tyske angrep. Midt opp i blir spionenes leveregel nummer en - stol aldri på noen praksis for Eva.

Boyd om sider ved krigen som ikke er godt kjent. Det britene gjorde i USA før 2.verdenskrig har blitt forsøkt gjemt og glemt. Hvileløs viser hvor desperate man var for å få med USA i krigen og hvor langt britene var villig til å gå. Romanen er løslig basert på ting som har skjedd. 

Dette er litt av en spionroman! Utrolig spennende. Boyd behersker denne typen romaner. Avslutningen er overraskende, men god. Her er det få klisjer og avslutningen minner oss på at det er samme slutt for oss alle. Spioner eller ei. 

Spennende bok!

1 kommentar:

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.