lørdag 18. juli 2009

Betraktning rundt biografier

Jeg leser to biografier nå. Det er egentlig litt tilfeldig. Jeg liker egentlig ikke å lese to bøker samtidig, men av og til må jeg praktiske grunner gjøre det. Noen bøker er for store til å dra med seg rundt - et godt eksempel på det er Carlos D'Este sin biografi om Winston Churchill. En murstein, selve biografien er på 700 sider, mens kildene og referansene utgjør ca 150 sider.  

I veska mi har jeg de siste dagene hatt Carol Shields sin biografi om Jane Austen. Shields sin biografi er knapt et par sider enn det D'Este bruker på referanser og kilder. Den er liten og nett, og passer godt i veska mi.

Det er ikke bare størrelsen som er forskjellig - de to bøkene viser hvor forskjellig sjangeren biografi egentlig er. Shields, en anerkjent amerikansk forfatter som bodde store deler av sitt liv i Canada, bruker av seg selv i denne biografien. Allerede i forordet vever hun sin egen historie inn i biografien og i første kapittel skriver hun... and I have attempted in this short life of Jane Austen to read into my own resistance, instead of seeking confirmation or denial embedded in the fiction (s 11)... 


Carlos D'Este, en amerikansk militærhistoriker, har skrevet en mer tradisjonell biografi. Naturligvis er han tilstede i biografien, det er hans språk jeg leser og det er hans valg av hendelser og kilder jeg leser. Men han, altså D'Este, er fraværende. Warlord: A life of Winston Churchill at War er en mektig bok. Det skinner igjennom at D'Este er fascinert av Churchill og hans militære karriere. Men han lar også Churchill sine mindre gode egenskaper komme frem. Churchill var som ung ekstremt bøllete. D'Este prøver heldigvis ikke å forklare dette bort med manglende oppmerksomhet fra foreldre og et sårt far-og sønn forhold. D'Este konstanterer fakta - så kan vi lesere tenke hva vi vil.  

Jane Austen. Winston Churchill. To forskjellige personer. To forfattere, ikke minst. Churchill ble først kjent som en ypperlig og fargerik skribent. Mens Churchill sine biografer har overflod av materiale, så finnes det i dag to kjente skisser av Jane Austen. Brev har blitt brent. Det er lite vi faktisk vet. Mye av Austen sitt liv er blitt tolket fra hennes skjønnlitterære produksjon. Vi vet ikke hvordan hennes stemme var. Churchill sine taler finnes på youtube. Der kan man høre hans lille talefeil som han jobbet med hele livet for å bli kvitt. 

Fascinerende sjanger biografien. 

2 kommentarer:

  1. Biografisjangeren er verkeleg fascinerande. Det einaste fellestrekket dei har, er jo at dei handlar om verklege personar. Og verkelege personar har levd veldig forskjellige liv, så det er kanskje ikkje så rart.

    SvarSlett
  2. Nei, det er kanskje ikke så rart, men det er virkelig fascinerende. Og spesielt kom det frem nå mens jeg leste/leser om to vidt forskjellige personer som Austen og Churchill.

    SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.