onsdag 9. september 2009

Den lille havfruen i flere versjoner

Litteraturen har lenge latt seg fascinere av den mytiske kvinneskikkelsen som bryter med sin egen slekt og søker kjærligheten hos en dødelig (Adrian Mourby).

Vi kjenner alle historien om den lille havfruen - H.C. Andersens udødelig eventyr. I helga så jeg den i to versjoner; japansk tegneserie på kino og som opera.

Den store, japanske regissøren Hayao Miyazaki er nå ute med en ny tegnefilm Ponyo på klippen av havet. Ponyo er en havfrue, som forelsker seg i en liten gutt og bestemmer seg for å bli et menneske. Dessverre, når hun går på land så vekker hun til live en gammel forbannelse og det skjer uante ting med jorden. Filmen har sterke miljøpolitiske undertoner, som nok går de yngste i salen hus forbi, men gjør den ekstra fin å se for oss voksne.

Fargene er vidunderlige og historien skjønn. Jeg har prøvd å finne noen klipp som ikke er veldig disney eller veldig japansk på youtube, men fant ingenting. Men her på siden til Oslo Kino finner dere en trailer. Enjoy! Bildet ovenfor er også hentet fra samme siden.

Rusalka står på plakaten i vårt flotte, nye operabygg denne høsten. Historien er kjent for oss... Rusalka er vann-nymfe som forelsker seg i en mann, hvordan kan hun så bli et menneske og få oppleve kjærligheten? Antonín Dvořák har skrevet musikken til operaen, åh, ja musikken gjør hele stykket til en fest. Her kan dere se den nye operasjefen fortelle om stykket:
Det er ganske vidunderlig at en historie kan leve så lenge, være så aktuell og fortsatt fenge så mange personer! Vidunderlig! Sa jeg vidunderlig?!

2 kommentarer:

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.