søndag 20. desember 2009

Ugler i mosen og 198 norske uttrykk som må reddes

En liten fornøyelig bok som har kommet i hus i løpet av denne måneden er Ugler i mosen og 198 norske uttrykk som må reddes og som er skrevet av Arngeir Berg og Øivind Jorfald. Sistnevnte har også illustrert denne samlingen av uttrykk som de mener må reddes. Forfatterne mener uttrykkene er på vei ut av det norske språket og boken oppfordrer oss til å våge å bruke dem, ha det gøy med dem, samle på dem, imponer og forbaus andre med dem - ja, blir mer uttrykksfull!

Mange av uttrykkene er kjente for de fleste av oss, men få av oss kjenner til hvor de har sitt opphav. Det får vi vite her. I tillegg har boken ryddet vekk noen misforståelser for min del... jeg har alltid trodd det het å nyte sitt opium, men det er altså å nyte sitt otium...

En av favorittene så langt er denne, om uttrykket Gå nedom og hjem:
I dag betyr det at det går veldig dårlig med noen, ja rett og slett at noen omkommer eller går til grunne. Uttrykket stammer opprinnelig fra en molbohistorie om noen som hopper ut i vannet etter en gryte. De som hopper i vannet blir borte, og molboene som er igjen i båten tror derfor de har gått langs bunnen for å komme hjem. 
 En fin bok for alle undrere!

1 kommentar:

  1. Takk for tipset! Denne boka er perfekt til mannen min, han elsker slike uttrykk.

    SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.