torsdag 7. januar 2010

Norske bestselgere og selgere

I går hadde Klassekampen en artikkel om høstens vinnere i bokbransjen. Ikke uventet har de store forlagene gjort et godt år med Nesbøs siste og den etterlengtete oppfølgeren til Jacobsen. Panserhjerte har i følge Klassekampen, som baserer seg på forlagene sine oppslagstall og inkluderer bokklubbversjoner og lydbøker, solgt i et opplag på 250 000. Det er en kvart million, det. Ganske imponerende at Nesbø får det til. Oppløftende er det å se Herbjørg Wassmo sin roman Hundre år, det ser ut til å være en roman som selger selv om det ikke snakkes så høyt om den.

I dagens Klassekampen kommer de mellomstore forlagene sine topper. Spartacus sin vinner har solgt 5000 utgaver og er Alv Erlingsson: Fortellingen om en adelsmanns undergang. Jeg må si at ut fra de to listene så var dette den eneste boken jeg kunne tenkt meg å lese. Forøvrig så har mine to første leseropplevelser i 2010 vært bøker fra to mellomstore forlag; Det niende barnet fra Spartacus og De døde fra Tiden. Mer om disse kommer.

Nåja, det jeg egentlig skulle si var at ut fra listen i Klassekampen så er det ikke bare krim som selger. Det snakkes så mye om at det er bare krim som selger i Norge i dag, men listen hvis ikke det. Bortsett fra Nesbø og Fossum, så er de andre i det øverste sjiktet i listen Wassmo, Saabye Christensen, Knausgård og Ambjørnsen. De fire første der er vel så langt fra krimsjangeren du kan komme. Anne Holt er riktig nok der og selv om ikke jeg vil putte Egeland sin nyeste i krimkategorien så er det sikkert noen som er uenige med meg.

Så ikke alt som selges er krim. Listene inneholder forøvrig bare norske bøker, skjønnlitterære og sakprosa.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.