onsdag 10. februar 2010

Vinner på t-banen

I det siste så har jeg prøvd å følge litt med på hva folk leser på t-banen. For det første er det få som leser, i en vogn ser jeg knapt en håndfull av mennesker som leser romaner. Noen få leser skolebøker eller pensum, og noen blar i aviser. Men det er forbausende få. En annen ting er at jo tidligere jeg drar med t-banen, jo flere leser.

Jeg skriven ingen skriftlig statistikk, men så langt er det en soleklar vinner. Og det er ikke Knausgård. Eller Nesbø. Men Dan Brown siste roman, som i norsk oversettelse heter Det tapte symbol.

Dette overrasker meg litt. Den ene grunnen til det er at det er en murstein av en boka, som folk da tar med seg til og fra jobb. Jeg leser ofte små bøker på t-banen, men det er klart, leser jeg en bok som er fryktelig spennende eller god, så vil ikke størrelsen hindre meg i ta den med.

Det andre er at roman ligger ikke på 10-topplisten nå, hverken hos Haugenbok eller hos Norli. Jeg hadde egentlig forventet at flere skulle lese Knausgård (bare to observasjoner de siste fire ukene), men Knausgård er kanskje noe man ikke leser på t-banen?

Jeg leste Dan Browns roman i høst og ble mer fascinert av Washington D.C. enn av handlingen.

4 kommentarer:

 1. Det har nok noe med Browns page-turner-teknikk. Det skjer alltid noe på slutten av kapitelet som gjør at man må lese videre for å vite hvordan dramatikken fortsetter. Boka blir vanskelig å legge fra seg?
  Vedr. bestselgerlistene så er det nok mange som har fått boka i gave før jul som leser den nå.

  Jeg har ikke lest den siste til Brown, men opplevde akkurat dette med noen av hans tidligere bøker.
  I tillegg er bøkene ikke særlig tunge. Jeg greier ikke å lese seriøse, tunge bøker på t-banen. Konsentrasjonen er ikke alltid på topp og da er det fint med noe som er litt lett fordøyelig.

  Jeg ser mye krim på t-banen. Aller mest det, faktisk. Men vinneren siste halvår på bane 4 har nok vært Jo Nesbø. Også den en murstein av en bok. Så det er ikke sant at folk bare leser pocket på t-banen.

  SvarSlett
 2. Jeg er enig i at lett fordøyelig er fint på t-banen! Og jeg skjønner jo at Brown er litt vanskelig å legge fra seg:-)

  Jeg har også sett en del krim. Og der blant annet en del pocket av Camilla Läckberg.

  SvarSlett
 3. Interessant observasjon! Forrige skoleår tok jeg t-banen og trikken hver eneste dag, og hadde selvsagt alltid med meg bok - og syntes egentlig at det var en del som satt å leste (det var ganske tidlig på morgenen da).

  Nå bor jeg så nærme skolen at det bare tar 15 min å gå, og når jeg tenker etter så savner jeg egentlig litt den t-bane-lesingen. På en måte var det veldig beroligende - og ikke noen andre ting som forstyrret (for det er jo begrenset hva man kan finne på mens man sitter på banen/trikken/bussen).

  SvarSlett
 4. Hehe, artig observasjon :) Kanskje det er visse typer mennesker som tar trikken? og at disse menneskene liker krim ekstra godt? Her jeg bor finnes ingen trikk og meg finner man alltid bak et ratt, aldri på en buss. Men hadde vært interessant å hatt et sted å observere hva andre i byen min leser :)

  SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.