fredag 8. april 2011

Russere på kottet!

Det meste av boksamlingen min er i Oslo, men noe (les: en del) står også hjemme hos foreldrene mine. Kvadratmeterprisen i Oslo får ta sin del av skylden for denne splittede samlingen. De fleste av bøkene som ligger på kottet hos opphavet er bøker jeg har ervervet på reiser og utenlandsopphold. I dag fikk jeg det for meg at jeg skulle finne boksen med russiske litteratur - og det gjorde jeg også (det var naturligvis den siste esken jeg kikket i). Foruten en del litteratur på russisk, fant jeg også en stabel med oversatte bøker (til norsk og engelsk), samt noen bøker om russisk kultur og litteratur. Disse skal nå sendes til Oslo slik at de kan få bo sammen med oss der (det er tross alt ikke noe moro å bo på et kott, bare spør Harry Potter!).

Jeg ble rent nostalgisk over å se på alle disse bøkene. Den store feite samlinga med Tsjekhov sine noveller (Chekhov siden samlingen er på engelsk) er slitt etter å ha ligget i vesken min. Den var god å ha på de lange turene på metroen eller når jeg satt og ventet på noen av mine russiske venner som ikke hadde klokke som livslang følgesvenn. Noen klassikere har jeg to av, og Idioten har jeg ikke mindre enn tre eksemplar av så jeg lurer på om det er et tegn på at det burde være den neste klassikeren jeg skal lese....

4 kommentarer:

 1. Helt klart Idioten!

  Gleder meg til mange russiske omtaler framover. Dostojevski har jeg ikke lest siden studietiden, men jeg har idioten nyinnkjøpt ved sengen!

  - tok en titt bort på hva du leser NÅ og ser at du fremdeles sliter med Josefine, kanskje på tide å gi opp -))

  She er forresten en av mine ungdomsfavoritter!!

  SvarSlett
 2. He he, jeg er dårlig på oppdatering der du gitt. SHe er riktig (og fornøyelig), men ellers ble jeg ferdig med Turgjenev nå.

  Jeg hørte Idioten som radioteater for to somre siden og det fungerte godt, en veldig forkortet utgave, men det er jo ikke det samme som å ha lest romanen.

  SvarSlett
 3. Jeg har en forkjærlighet for russerne. Sikkert fordi jeg ikke kan huske å ha lest en eneste russer jeg ikke har likt. Jeg vurderer å studere russisk etter fullført mastergrad, i og med at jeg også kan vise til en faglig interesse for Russland =) Dessuten, tenk å kunne lese dem på russisk! Det må da være genialt.

  SvarSlett
 4. Ja til russisk studier Labben:-) Min russisk lærer i litteratur (jeg har studert bittelitt russisk) var veldig opptatt av Dostojevsvkij sine personbeskrivelser, hvordan han beskrev mennenskene i romanene. Så vi leste noen utdrag fra Brødrene Karamasov på russisk. Også har jeg lest noen noveller av Tsjekhov på russisk, men det er vel det jeg klarte. En gang i tiden.

  SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.