lørdag 16. juli 2011

The Mysteries of Udolpho

Jeg har akkurat begynt på romanen The Mysteries of Udolpho av Ann Radcliffe. Jeg har ikke kommet langt, men allerede har jeg merket meg flere avsnitter som jeg har lyst til å dele.


"A well-informed mind" he would say, "is the best security against contagion of folly and vice. The vacant mind is ever on the watch for relief, and ready to plunge into error, to escape from the languor of idleness. Store it with ideas, teach it the pleasure of thinking; and the temptations of the world without, will be counteracted by gratifications derived from the world within. Thought, and cultivation, are necessary equally to the happiness of a country and a city life; in the first they prevent the uneasy sensations of indolence, and afford a sublime pleasure in the taste they create for the beautiful, and the grand, in the latter, they make dissipation less an object of necessity, and consequently of interest" .

6 kommentarer:

 1. Lurer på om det er denne som blir nemnt i Jane Austens "Northanger Abbey"? Spennande å høyre kva du syns til slutt:-)

  SvarSlett
 2. Det er denne som er nevnt i "Northanger Abbey", som peker narr av en del av tropene i de gotiske romanene på den tiden. En av de mer underholdende bøkene jeg har lest.

  Blir interessant å lese hva du synes om Udolpho. :)

  SvarSlett
 3. Northanger Abbey har jeg lest inn og ut, så det skal bli spennende å følge din ferd gjennom Udolpho, har hørt den er av moby dick proporsjoner!?

  The vacant mind is ever on the watch for relief, and ready to plunge into error, to escape from the languor of idleness
  (følte meg truffet -)

  SvarSlett
 4. Fint sitat! Jeg kjenner meg igjen i "the pleasure of thinking". Gleden over å tenke er så stor at jeg helt glemmer at jeg kan gjøre noe dumt;-)

  Må få lest både Udolpho og Northanger, særlig sistnevnte. Det vil si: Hvis Udolpho har noen som helst likhet med Moby Dick, står jeg over.

  SvarSlett
 5. Vel, den er tykk, men jeg så langt synes jeg likheten med Mody Dick stopper der. Men så skal jeg ikek skryte på meg å ha lest så fryktelig mye enda.

  Jeg har nesten lyst til å lese Northanger Abbey oppatt igjen, men har egentlig Emma først på listen. Vi får se. Omtale av Udolpho kommer, om ei stund:-)

  SvarSlett
 6. Jeg leste en tredjedel av "The Romance of the Forest" av samme forfatter, men må innrømme at jeg kjedet meg. Hvis omtalen din av "The Mysteries of Udolpho" er positiv tror jeg likevel jeg vil forsøke å lese henne igjen. Det er tross alt den og "The Italian" hun er mest kjent for, ikke den jeg prøvde meg på. Jeg har inntrykk av at hun er en forfatter jeg kan like, så jeg vet ikke helt hvorfor hun ikke slo an.

  SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.