mandag 26. september 2011

Omslag

Omslagene til bøker skal være fine. 

De skal vekke nysgjerrigheten. Gjøre deg nysgjerrig til å ta opp boka og bla i den. Samtidig skal den ikke si for mye. 

Alle typer omslag kan være pene, men det er to typer jeg ikke liker. Det ene er omslag med bilder fra en filmatisering. De kjøper jeg av prinsipp aldri. 


Jeg liker heller ikke omslag med personer, det vil si illustrasjoner av hovedpersonen(-e). Jeg tenkte litt på det her om dagen, da jeg skrev innslaget om  den tredje romanen omFlavia de Luce og kom over et italiensk omslag av den første boka.

Bortsett fra rammen rundt bildet var det lite jeg likte med dette omslaget. I mitt hode ser Flavia ikke slik ut. Til omslagets forsvar så hadde jeg lest tre bøker om Flavia før jeg så dette, men jeg liker uansett å skape karakterene i mitt eget hode.

Det finnes omslag som også er pene, men som kanskje ikke nødvendigvis skaper nysgjerrighet. Et slikt omslag er Sirile gentlemen søker som jeg skrev om før helgen. Jeg liker omslaget, men det gjør meg ikke nysgjerrig. 

Hva slags omslag liker du?

9 kommentarer:

 1. Eg er ikkje altfor opptatt av omslaget, eg er heller opptatt av at bøkene eg har i ein serie skal ha det same omslaget: om det er hardback/paperback. filmomslag osv. Når det er sagt les eg gjerne baksideteksten først og kjøper eller låner boka pga den.

  SvarSlett
 2. Jeg faller absolutt for omslag. Noen ganger plukker jeg med meg bøker fra jobb bare basert på omslaget :-)
  Det er vanskeligere å beskrive hva slags omslag jeg liker. Det er mer følelsen de gir en selve uttrykket. Nå det er sagt så falt jeg for omslagene på Papirpiken, Snø-barnet og Krystallslottet. De får være eksempler på omslag jeg liker.

  SvarSlett
 3. Omslag er viktig, det må gi meg lysten til å plukke opp boken. Hvis omslaget ikke appellerer til meg må enten omtalen på baksiden være helt fantastisk eller så må jeg lese en veldig glødende omtale for å ville plukke den opp.

  Jeg er ikke så glad i ansikter på omslag, for jeg vil gjøre meg opp en egen mening om hvordan hovedpersonen ser ut. Det stemmer sjeldent overens.

  Jeg liker mye forskjellig, jeg må si at jeg er litt lei av jenter i kjole omslagene som er så populære nå men mange av de omslagene er vakre. Her er noen eksempler på andre type omslag som jeg syntes er flotte:

  Eksempel 1.

  Eksempel 2.

  Eksempel 3.

  SvarSlett
 4. @elida: Jeg er enig i at det er fint om alle bøkene i en serie har samme omslag. Men av og til virker det som forlagene skifter mening underveis og det er litt kjipt, for eksempe i Minnesota-trilogien til Vidar Sundstøl har den første boka (innbundet) en helt annen profil enn de to andre (og den første i pocket). Det synes jeg er litt irriterende.

  Når det gjelder baksidetekster så er det mye underlig der synes jeg - det tror jeg skal skrive et innlegg om senere;-)

  @astridtherese: Det er ofte vanskelig å si hva man liker (men hva man ikke liker er mye enklere!). Jeg liker også omslag der man etter at man har lest boka kan finne noe igjen i omslaget som man ikke la merke til før man leste den.

  @mari: Ja, ikke sant, ansikter er ikke bra på omslag. Jeg likte godt omslaget til Pure, veldig pent, samtidig som jeg ble litt nysgjerrig. Når det gjelder The Miseducation trodde jeg ved første kikk at jenta lå og leste, men det gjør hun ikke. Men et veldig fint omslag er det.

  SvarSlett
 5. Det er nok bondejenta i meg som har forelsket seg i omslaget på The Miseducation. Høsten med varm sol og duften av åker som nylig har blitt tresket(ikke hatt vi har hatt en slik sommer her i år men..).

  SvarSlett
 6. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 7. Jeg skjønner hva du mener Mari - det var stillheten i det bildet, rolige omgivelser man bare finner på landet....

  SvarSlett
 8. Er helt enig med deg! Filmversjoner kjøper jeg aldri, og hvis jeg har muligheten til å velge mellom flere ulike omslag, så velger jeg aller helst de uten menneskeskikkelser på.

  Gi meg omslag med farger fremfor svarthvitt, natur fremfor mennesker, enkelt fremfor overfylt, og som Elida sier: samme type omslag hvis bøkene er i en serie/av samme forfatter.

  SvarSlett
 9. Fint å høre at det er flere som også ikke liker filmversjoner - synes det ødelegger bøkene, selv om jeg kanskje skjønner at det selger.

  I tillegg synes jeg det har litt å si om omslaget er glossy eller matt. Jeg synes de som er litt glossy eller glinsende kan fort bli litt stygge, mens de som er litt mer matt (og naturlig?) varer ofte lengre.

  SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.