tirsdag 4. oktober 2011

Lettlaget barnemat



For lite? For mye? For mye sukker? For lite næring? 

14 måneder ut i "morskapen" har jeg skjønt at på listen for evig dårlig samvittighet ligger mat ganske høyt. Både for store og små.

Tips og råd florer. Dagbladet, for eksempel, gir oss ukentlige råd om helse og velvære, problemet er bare at de rådene de gir den ene uken kjører de kontra på neste uke. Det første leveåret kan man støtte seg til Helsedirektoratets sine informative, enn om noe trauste brosjyrer. Helsesøstre kan også gi råd, men vår (helsesøster)vikar måtte spørre hva avakado er da jeg sa at vi gav det til den lille, så det er ikke alltid mer å hente fra den kanten heller.

Jeg ble derfor ganske fort begeistret for Lettlaget barnemat av Margit Vea. Kokeboken er gjennomtenkt fra A til Å, inndelt i alder (boken dekker spektret fra 6 måneder til 3 år) og har i tillegg til gode oppskrifter, god informasjon om de forskjellige matsortene, hva man bør styre unna og ikke minst; historier fra kjøkkenlivet.

Det som kanskje er aller viktigst boka er at alle kan spise maten, det er mat for hele familien. Vi lar den lille spise det samme som oss, det har ført til at det meste går ned. Lettlaget barnemat har oppskrifter for hele familien. Vi har prøvd flere, til glede for både store og små. Kjøttbollene har blitt inntatt ved flere anledninger, krydrede bananhavrekjeks har blitt med i barnehagen for feiring av eid og luksusbrødet har vært i med matboksen. Blant annet.

Når det gjelder mat gjelder å finne sin egen stil. Jeg er ingen helsefreak, men jeg er glad i gode råvarer. Jeg prøver å være obs på hva man putter i munnen, samtidig som ingenting slår en pose med smågodt. Matglede er uansett noe av det viktigste man kan prøve å formidle sine barn, og matglede kommer som oftest av god mat.

Anbefales!

PS: Forfatteren av boka har sin egen blogg, som du finner her.

----
Og boka? Jeg kom over denne ved tilfeldigheter. Den stod på hyllen med nyheter på  biblioteket, tok den med meg uten å bla i den. Etter å ha lest i den og prøvd ut noen av oppskriftene var veien til å bestille den ganske så kort Så nå har jeg et eksemplar selv, og jeg kommer nok helt sikkert til å kjøpe flere av denne for å gi bort i gave også. 
----

4 kommentarer:

  1. Jeg bør vel ikke si det en gang(etter gårsdagens post hos meg) men etter denne anbefalingen tror jeg nok at jeg kommer til å kjøpe denne boken :) Veslefrøkna har jo begynt å spise litt mat nå og jeg syntes det er litt vanskelig å vite hva man kan lage som de minste kan spise mtp. at de blant annet ikke skal ha noe særlig salt. Det har liksom blitt ekstra vanskelig siden hun HATER grøt.

    SvarSlett
  2. En slik bok har jeg vært litt på jakt etter. Jeg har riktignok ikke barn enda, men det kommer nok etter hvert og jeg er som deg veldig opptatt av å lage mat med gode råvarer. Er ikke begeistret for alle tilsetningsstoffene og sukkeret som finnes i all ferdigmaten, selv om det også kan gå an innimellom.

    SvarSlett
  3. Mari: Det eneste jeg "angrer" ved denne boka var at jeg kjøpte den først da den lille var 10 mnd, skulle gjerne ha hatt den tidligere. Salt er i alt, jeg har blitt mye mer bevisst rundt det med salt etter at jeg fikk barn. Skjønner at du har et problem siden hun ikke liker grøt, grøt er jo redningen. Det går ned her i bøtter og spann. Noe som jeg angret at jeg ikke begynte med tidlig er avakado, genialt til kvelds, det er godt fett og metter bra. Moses med litt morskmelk(erstatning). Skal visst være den maten som også ligner mest på morsmelk i smak også.

    Bokelskerinnen: Ja, det er en god bok med fine ideer. Som med salt er det sukker i mye, eller jukesukker, og ikke minst tilsetningsstoffer. For noen år siden begynte jeg bli plaget med migrene og da var en god grunn til slutte med halv-fabrikata (som Toro-supper), de gav meg migrene! På grunn av smaksforsterkerne...

    SvarSlett
  4. Og jeg mener naturligvis juksesukker søtstoffer:-)

    SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.