lørdag 9. mai 2009

Brev til ein ung diktar av Rainer Maria Rilke

... så til sist vil eg berre igjen rå deg til å hegne stilt og alvorleg om og gjennom den indre veksten; det finst ikkje noko meir forstyrrende enn det å vente eit utvendig svar der berre den inste kjensla i dei stillaste timar kan hende veit svare.

Brev til ein ung diktar
består av ti brev fra Rainer Maria Rilke til den unge dikteren Franz Xaver Kappus. Kappus og Rilke brevvekslet gjennom en lengre periode, mens brevene i boken er fra 1903-1904. Brevene ble først samlet og utgitt tre år etter at Rilke døde.

Kappus søker råd og Rilke svarer. Og det er ikke noe hva som helst Rilke svarer. Brevene han skrev har blitt stående som et viktig verk i litteraturhistorien. Rilke selv betraktet sine brev som en del av sitt forfatterskap og sendte alle sine brev rekommandert.

Jeg likte denne lille samlingen av brev. I forordet forteller Kappus hvordan det var å motta det første brevet, poststemplet i Paris. Hvordan det tungt lå i hendene hans. Mange i dag skriv ikke brev, det er derfor ekstra fint å lese brev skrevet av en som har noe å si. Ja, egentlig vil jeg kalle de kvalitetsbrev, for de kan leses igjen og igjen. Rilkes ord kan man ty til, selv om man ikke selv er en ung dikter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.