tirsdag 30. juni 2009

Leserapport...

I første halvdel av 2009 har jeg lest opp i mot 50 bøker, inkludert Victoria av Knut Hamsun som jeg ikke har skrevet om enda. 

Er det et mønster?

Det er mer skjønnlitterær enn det jeg trodde. Et par biografier som Fars krig og Den unge Stalin er med på listen. De gav begge to mer enn bare en kronologisk oppramsing over personers liv, grundig research og enkle skrivestiler gjorde de to til høydepunkter. 

Hamsun går igjen på listen - det er jo jubileum. Deltakelse på lesesirkel på Deichmanske gjør at jeg jevnt jobber meg gjennom Hamsun sine verker. Mysterier og Viktoria er kanskje høydepunktene. Det er litt interessant fordi jeg trodde jeg ville like nordlandsromanene best, men Rosa ble nesten litt for kjedelig for meg. Til høsten så står blant annet Markens grøde, Landstrykere og Paa gjengrodde stier på leselisten. Jeg gleder.  

I år har jeg også lest debutromanen til Sigrid Undset; Fru Marta Oulie . Jeg må skammelig innrømme at jeg ikke kjente til hennes samtidsromaner noe særlig. Medbloggere har tipset meg om flere gode romaner og på høstens bakgårdssalg/bokfestivaler har jeg fått muligheten til å utvide Undset samlingen min. Undset kommer igjen på denne bloggen for å si det slik.

Jeg leser alt for lite norsk - men år har jeg (endelig!) fått lest en roman av Jon Fosse. Andvake, som jeg også så på Det norske teatret. Der så vi også Andromake, skrevet av Racine, men oversatt av Fosse. Hurra for Fosse!

De historiske kriminalromanene til Kurt Aust fortsatte jeg med i 2009. Ellers så er det lite norsk, med unntak Lasses hus av Anne Bache-Wiig som jeg anbefaler. Det gjør jeg også Litterær salong av Brit Bildeøen, som er en lesefest uten like. 

Jeg leser ikke krim (øh), men det har blitt noen P.D. James bøker utover våren. Jeg har flere som venter. Årets beste krim var Drømmenes land av Vidar Sundstølen. Det syntes juryen i Riverton-prisen også, for den fikk han for 2008. Romanen er første del av en trilogi, i høst kommer bok nummer to ut.

Av utenlandske bøker så er det to som har bergtatt meg. Den første var The Absolutely True Diary of a Part-time Indian . For en bok - for en innsikt! Den andre var biografien om Gertrude Stein og Alice B. Toklas Two Lives. Den så jeg forøvrig selges rundt omkring på bokhandlere i Norge nå. 

For en fullstendig oversikt over hva jeg har lest i 2009, se rekken i kolonnen til høyre. 

Så mange bøker... Og bokhylla er fullere enn før. Flere bøker leses, men enda flere bøker kjøpes.


2 kommentarer:

  1. Jeg er imponert. Du må ha en relativt høy lesehastighet! :-D

    SvarSlett
  2. Ja, jeg leser vel egentlig ganske fort:-) Selv om jeg nok i år ikke har lest så mye som jeg bruker, men slik er livet.

    SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.